Игнат Канев

Игнат Канев. Снимка:24chasa.bg

Канадският строителен магнат Игнат Канев има български корени и на 6 октомври отбеляза 88-ия си рожден ден в родното си село Горно Абланово, Русенско.

Денят беше двоен празник, защото с щедрото дарение на милионера бе открит нов културен център, в Горно Абланово. Преди да среже лентата и да открие новата сграда, Игнат Канев каза, че е много развълнуван и че е благодарен на хората, дошли да го уважат на този ден. Той разказа за трудностите, които е имал в първите години от живота си в чужбина, единствено мисълта за близките и за родното му място са го топлели и давали сили (гледайте видеото долу).

.

Сградата на новия културен център бе изградена и завършена за малко повече от три месеца на мястото на стари постройки, в които се е помещавало местното читалище „Пробуда 1924 г”. Първата копка бе направена в началото на юни тази година от брата на предприемача Симеон Канев, който живее в град Две могили. Проектът е дело на арх. Цвети Русинов, който е автор и на проекта на „Канев център” в Русенския университет, построен отново с помощта на милионера. Културният дом в Горно Абланово носи същото име. В чест на дарителя е преименувано и местното читалище, което вече се казва „Канев – Пробуда 1924”. Новата постройка е с разгърната застроена площ от 500 кв. м. На първия етаж се намира голяма зала със сцена и 150 места и клуб за 40 души, който да се използва за срещи. На втория етаж има библиотека с читалня и компютърна зала. Община Борово, към която административно принадлежи Горно Абланово, се е ангажирала да благоустрои района около културния дом и да изгради паркинг.

.

Семейството на Игнат Канев.

Семейството на Игнат Канев. Снимка:topnovini.bg

На събитието беше цялото семейство на Канев – съпругата му Димитрина, дъщерите му Кристина и Анна-Мария и четиримесечната му внучка Игнатия-Анна. Игнат Канев пристигна със семейството си от Канада в Русе преди около седмица. В деня след идването си той се срещна с президента Росен Плевнелиев, който по това време бе в дунавския град за откриването на нов завод. Милионерът посети и „Канев център” в Русенския университет, където разговаря с ръководството на висшето училище.„  „Не вярвам да има по-горд българин от мен извън България, затова ще продължавам да помагам на страната си с каквото мога”, каза тогава Канев.

Отделете време за следващото видео, ще видите едно вълнуващо интервю с Игнат Канев. Невероятната история на неговия живот, от която разбираме как създава строителна империя от нищото.

Поуката от това видео е само една:  Бъди добър и давай на хората! Тайната на успеха на най-богатият българин в света се крие точно в това – той е с добро сърце и дава на другите, дори когато самия той не е имал много.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!