Българските ученици отново показаха, че са най-добрите.
Поредните 2 златни отличия спечелиха нашите представители на Балканската олимпиада по информатика.
В Русе се състоя 23-та Балканиада по информатика. България, като домакин, участва с два отбора. В състезанието се надпреварваха общо 50 участници от 11 страни /Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Македония, Кипър, Молдова и България/. Нашите ученици се представиха за пореден път блестящо и с много голяма преднина пред останалите отбори, спечелиха общо 8 медала.

 

Нашите медалисти пред РУ

Снимка: bnr.bg

Перфектно се представиха Христо Венев от София и Енчо Мишинев от Ямбол. Те заслужено се окичиха със златните медали, които им връчи лично ректорът на Русенския университет Христо Белоев на специална церемония в Канев център . Третото златно отличие спечели представителя на Сърбия – Марко Станкович.
Втори в класирането, на цели 300 точки от първенците, останаха информатиците от нашата съседка – Румъния.

През последните 10 години от участията си в Балканската олимпиада, нашите деца заслужено са спечелили вече 17 златни, 23 сребърни и 17 бронзови отличия.
Освен тази година, България е била домакин на този форум и през 1995 г., 2004 г.и 2009 г.

В олимпийските отбори по природни науки участват ученици между 8-ми и 12-ти клас. Досега нашите ученици са успели да спечелят за България общо 636 медала / 116 златни, 216 сребърни и 304 бронзови/ , състезавайки се в най-престижните международни състезания и олимпиади по информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия, астрономия, биология.

Отново победители са българи

Снимка: ruse.utre.bg

Миле Йованов, президент на Балканския олимпийски комитет по информатика, по време на официалната заключителна церемония, каза, че тази година Балканиадата е състезание не само между състезателите, но и с победители от предходни състезания. Задачите, които участниците тази година решаваха, са били написани от състезатели в предишни олимпиади по информатика.
Домакини на следващата Балканска олимпиада ще бъдат учениците от Кипър.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!