Златен Кукер

Златен Кукер

От 12 до 18 май в кино „Одеон“, НАТФИЗ и Фотосинтезис ще се прожектират анимационните филми на „Златен кукер – София“ 2014, а в събота и неделя прожекциите за деца са безплатни. Откриването ще стартира с кукерско шествие, а участниците ще са облечени в специални костюми на любимите си герои.

В петото юбилейно издание на Международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер – София“ 2014 участваха два пъти повече филми – над 630, съобщи Надежда Маринчевска, преподавател в НАТФИЗ.

В конкурсната програма са избрани 164 филма, а в извънконкурсната 245 филма.

Ще се проведе и тази година уъркшоп по анимация, където на живо ще учат желаещите как се правят кукли за анимация от естествени материали.

Фестивалът „Златен кукер – София“ е едно от най-атрактивните културни събития в България, по традиция се провежда всяка пролет, като тази година темата на фестивала е „Смехът“. Организира се от Българската асоциация на независимите художници аниматори „Пройко Пройков“. Г-жа Надежда Славова е създател и представител на асоциацията, тя е създател и на фестивала.

снимка: events.bg

снимка: events.bg

Фестивалът подкрепя младите студенти по анимация и осъществява връзка между младите професионалисти от цял свят. Творци от всички континенти са проявили интерес към фестивала, изобилие от множество творби на талантливи хора, дори за първи път тази година се показват филми от Афганистан, от Африка и от Буркина Фасо.

Истинско новаторство откриваме във филма „Сметище“ на холандеца Хиско Хузлинг, показвайки раздвижената анимация на живописни платна.

Вече се наблюдава едно излизане от масовите 3D компютърни техники, сега се търси по-човешкото, „директен път към зрителя“.

В новата сграда на Природен парк Витоша, в специална зала ще се прожектират за първи път анимационни филми, съобщи директорът на парка, Снежана Петрова.

Организаторите на фестивала „Златен кукер – София“ 2014 обещаха, че на 25, 26 и 27 май ще бъдат в Бургас, а на 30, 31 май и 1 юни ще бъдат в Казанлък.

За поредна година ще имате възможност да видите най-доброто от световната анимация.

.

Следва кратко видео от церемония по награждаването на фестивала Златен Кукер през 2012г. и някои от анимационните филми спечелили награди.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!