Днес 12.11.2014г. около 18:00ч. българско време (16:00 GMT) +/- 15 мин., за първи път в човешката историята космически апарат ще направи опит да кацане на комета.

Космическата сонда Rosetta ще настигне кометата 67P / Чурюмов-Герасименко и ще направи опит за спускане на апарат наречен Фило (Philae), който трябва да се приземи на кометата и да изпрати сигнал и първите снимки. Поради голямото разстояние до кометата на около 510 млн. километра от Земята, резултатът от опита ще достигне до земята след около 28 минути. Поради високата скорост на движение (над 56 000км/ч), неравният терен, постоянното въртене и изригващи гейзери, кацането на комета се определя като изключително трудно. Ето защо ще бъде велико човешко постижение, ако това бъде осъществено. Стискаме палци да се превърне в добра новина!

Снимка на Фили от Розета

Снимка на Фило от Розета

Rosetta е проект на ESA (Европейската космическа агенция) започнат преди повече от 10 години, космическият апарат е изстрелян на 2 март 2004г.  На адрес http://sci.esa.int/where_is_rosetta/ може да видите пътя на Rosetta през слънчевата система за всичките тези 10 години, как  настига кометата, както и бъдещият ù маршрут.

.

Ще следим развитието на този исторически за космонавтиката опит и ще обновяваме новината периодично.

17:41 ч: Снимка на Фило от Розета. Тя показва успешното отваряне на краката за приземяване на робота.

18:03 ч: Кацането е успешно! Изчаква се повторно потвърждение.

18:08 ч: Кацането е потвърдено. Апаратът Фило излъчва сигнал.

.

На 13.11.2014 беше получен запис на звуци от кометата. Вижте и чуйте в новината Песента на кометата 67P.

.

Може да гледате кацането на живо на адрес: http://new.livestream.com/esa/cometlanding

Кратко видео за проекта Rosetta – Кацане на комета от ESA:

 

И още един страхотен късометражен арт филм по темата наречен „Амбиция“:


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!