За първи път в България община започна да влага пари в лабораторни генетични изследвания на предимплантационно ниво, които ще подпомогнат ин витро зачатието на здрави бебета. Общината е Бургас, а заложените средства в местната програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми са 2 000 лева, съобщи д-р Антонио Душепеев, председател на постоянната Комисия по здравеопазване и социални дейности и на Комисията за финансово подпомагане на процедури ин витро на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми. В местната Многопрофилна болница дори работи Звено за асистирана репродукция. По думите на д-р Душепеев, примерът на Бургас ще бъде последван и от други градове в страната след три-четири години.

Провеждането на изследване на човешкия зародиш за генетични или хромозомни аномалии е втората крачка на общината в Бургас към подпомагане на семействата без деца. Досега този ангажимент се поема само от държавата.

Бургас обаче от 5 години започна да заделя пари във Фонда за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Средствата са в

Радостта на всяка едно семейство

Източник на снимка:news7.bg

размер на 200 000 лева, а понякога общината отпуска допълнително и по 30 000 – 40 000 лева към тях. Така 12 двойки още от първата група, финансирана от общинския бюджет, вече имат по едно или две деца. На 70 % достига успеваемостта на ин витро процедурите в Бургаско. След Бургас в подпомагането на двойките за зачеване ин витро се включиха още 37 общини в България. Чрез помощта на общинските бюджети бъдещите майки и татковци в страната получават допълнително между 1000 и 2000 лева извън държавния фонд, който дава по 5 000 лева за една процедура. В градове, където липсва подобна помощ, се получава порочен кръг. Семействата прибягват до следващо финансиране от Държавния фонд за асистирана репродукция, без да са си направили необходимите изследвания между опитите ин витро.

„Много е важно да се разбере причината за липсата на бебе преди да се направи ин витро процедурата. Затова е нужно да се проведат изследвания и на двамата бъдещи родители“, казва Радина Велчева, председател на Фондация „Искам бебе“.

От края на 2012 година в България се прилага нова ин витро процедура. Тя е наречена ERA (Endometrial receptivity

Над 280 000 семейства в България стигат до ин витро

Снимка:zachatie.org

array). Чрез нея след биопсия с изключителна точност се определя подходящият момент за поставяне на ембриони в майката. С други думи се търси т.нар. „имплантационнен прозорец“, в който сложеното в матката ембрионче има най-голям шанс да се захване. Този имплантационен прозорец при някои жени трае само 12 часа и по принцип е строго индивидуален. С ползването на ERA шансът за успех на ин витро процедурата се качва с 30%. Затова е желателно методът, който струва 1000 лв., да се прилага преди всички ин витро процедури.

Около 280 хил. са двойките в България, които имат репродуктивни проблеми. След 35-годишна възраст процентът на вродените аномалии се увеличава, а най-добрата възраст за жената да стане майка е 20-25 г., казаха специалистите.

Статистиката сочи, че при около 40% от двойките е необходимо да се лекува жената, а също при толкова процента причината е в мъжа. Всяка пета двойка е с „повишена трудност“, тъй като за незабременяването допринасят комбинирани фактори и от мъжа, и от жената, или пък случаят попада в т.нар. „неизяснен стерилитет“. Този неясен стерилитет е заключен в психиката на човека, коментират специалистите. Стотици са примерите, в които след дългогодишни неуспешни опити за зачеване семейства са направили осиновяване, а веднага или много скоро след това жената забременява.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!