Казват, че днес младото поколение е безотговорно, разхайтено, невъзпитано, няма цели в живота, не помни и не зачита историята си. Това не се отнася за всички обаче, тъй като са много младежите, които знаят какво искат и как да го постигнат.

Днес ще ви разкажем за няколко млади момчета и момичета, които обединени от любовта си към Родината, създават интернет сайт bulgarianhistory.org, който наричат проект „Българска история”. Заедно с това те си поставят за цел да запознаят все повече ученици и младежи с историята ни, българските традиции, вярвания, предания. И успяват. Защото вярват, че за България има бъдеще."Българска история"

През лятото на 2013 година тръгват на обиколка из България, като заснемат видеоклипове за стари митове и легенди и красиви кътчета в страната ни. За десетина дни те пропътуват около 3500 километра, като се срещат с уникални хора на уникални места. Срещат единствения останал жител на село Момина църква, дядо Михо, който е прехвърлил 90 години.Той им пресъздава миналото и разказва за легендите на малкото селище, което на практика вече не съществува.

Интернет сайтът „Българска история” младите ентусиасти всеки ден попълват с нови и нови интересни исторически събития, личности, свързани с тях, показват красотите на българската природа. За да има разнообразие, те създават рубрики за народни песни, танци, традиционни ястия и техния произход.

От март месец 2013 година младите българи поемат още една инициатива – посещения на училища в родни градове и села и правят изнесени уроци по родолюбие. Целта им е да запознаят децата с историята и да ги научат да ценят и да се гордеят с всичко българско. Разказват им за битките, за героите на България, показват им снимки и колажи, които сами са подбрали и изработили. Децата в училищата остават крайно заинтригувани и очакват с нетърпение изнесените уроци по история.

Проектът „Българска история” ще продължи своето добро дело и това лято. Младата група  ентусиасти смятат да направят обиколка из училищата в Северна и Централна България. Уроците ще бъдат под наслов „Легендите оживяват”. Освен всичко това скоро на пазара ще бъде отпечатана книгата „Българската история в 100 личности” – изцяло дело на родолюбивите българи. И това е с една единствена цел – повече хора да научат и разберат, че историята може да учи на много. Най-вече на това, че българския дух и традиции са живи и за България има бъдеще. Бъдеще, изградено от децата ни!

Тук можете да видите видео от поход към Черни връх на Витоша, на 18 януари 2014г. в памет на Алеко Константинов. Събитието е организирано и заснето от хората, които стоят зад проекта „Българска история”.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!