От 19 май в София по линията на тролей номер 11 ще се движи пробен електробус в продължение на година. Превозното средство е първото по рода си в Европа, което ползва технология от ново поколение и е произведено от израелско-българска компания, която го предоставя безплатно за тестове на „Столичен електротранспорт“ ЕАД.

Електрическият автобус се движи с ултракондензатори и може да изминава до 20 км с едно единствено зареждане на крайната спирка в продължение на няколко минути и при всяка обиколка. Той е направен по технология, която е тествана в продължение на 7 години в Шанхай и която е почти непозната до момента в Европа.

Маршрутът, по който ще се движи новият електробус е с дължина 23 км. Средната дневна консумация на енергия, която се предвижда е около 0.95 киловатчаса на километър.

Возилото от ново поколение не замърсява града.  Ултракондензаторът е екологично чист, не съдържа токсични вещества и има 8-годишна гаранция от производителя, без значение за изминато разстояние. Отделеното количество въглероден диоксид е само една трета от изхвърляното от съответен дизелов автобус. При сравнение с тролейбус по същата линия и със същия размер, новият електробус изразходва 30% по-малко ток от тролейбуса, по данни на Илко Иванов – технически директор на компанията-производител.

Електробус тестван от Фандъкова

Снимка БГНЕС, Елена Героска

Превозното средство беше представено днес 16 май пред храм-паметник „Св. Александър Невски“ в присъствието на кмета на София – Йорданка Фандъкова и посланиците на Германия и Хърватия, които демонстрираха интерес към новата технология.

В следващата година предстои да се изследва какви са ефектите и резултатите от експлоатацията на електробуса, за да се планират евентуални инвестиции в тази технология, отбеляза кметът.

Тя припомни, че през последната година община София инвестира близо 200 милиона евро по различни екологични проекти за закупуването на нови транспортни средства с намалени вредни емисии, част от които вече се движат в столицата. Градският транспорт в София е обновен с 20 нови трамвая, които се движат по линия 1 и 10 нови мотриси по линията на метрото.

Електробусът ще предлага и още удобства, като климатик, безплатен WiFi интернет, по време на пътуване ще звучи музика и ще се пускат филми. Подът на електробуса е с ниска платформа, за да бъде удобно на хората с увреждания и на майки с детски колички при слизане и качване.

Подмяната на старите автобуси с електробуси е напълно постижима цел за общината, защото, освен че са пестеливи и екологични, електробусите са и на по-достъпна цена спрямо обикновените автобуси и тролейбуси.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!