Гигантски аквариум обещава да бъде най-привлекателната атракция на Екомузея в гр.Русе, който ще отвори врати в началото на новата учебна година. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) в крайдунавския град доц. д-р Николай Ненов. Новата музейна експозиция е част от оглавяваната от него културна институция, но е поместена  в отделна, специално реновирана сграда, разположена до елитната русенска гимназия „Христо Ботев“  и в непосредствена близост до самия Исторически музей. Водното съоръжение ще стане дом на над тридесет и пет вида риби, а между стените си ще побере 60 хиляди литра вода. Но това няма да е единственото интересно нещо – в една от залите ще бъде пресъздадена връзката „човек – природа“, което всъщност стои в основата на създаването на Екомузея и чрез нея ще се обърне внимание на вредите и ползите върху дунавското екоравновесие, които хората умишлено или не причиняват.

Източник на снимка: www.arenamedia.net

Източник на снимка: www.arenamedia.net

Завършена е напълно залата, в която посетителите ще се запознават с богатата блатна екосистема по Дунав, с разнообразието от птици, живеещи около реката, както и взаимовръзката им с хората. Чрез специално изработени макети, ще се разказва за живота на нощните грабливи птици, животните в горите, лешоядите и черните щъркели. Работи се усилено и по изграждането на мамут, с височина 3,20 метра и широк над 4 метра. Разбира се, организаторите предполагат,  че най-висок ще бъде интересът именно към залата, която ще приюти праисторическите животни, но нещата там разбираемо стават малко по-бавно. Любителите на праисторическия животински свят ще могат да видят изложени кости на бозайници отпреди 6000 години – мастодонти, мамути и др., а за по-задълбочено опознаване на тази древна част от историята на Земята, ще има и специална зала, в която ще се прожектират научно-популярни филми. Разнообразни видео игри с научна тематика пък са подготвени за най-малките посетители.

Пещерата Орлова чука, една от многото природни забележителности в околностите на Русе, е прототип на изградена в друга зала на музея пещера, в която ще бъдат представени над 10 000 вида прилепи, а аудиофекти пресъздаващи покапването на вода по стените на пещерата, ще подсилват автентичността на усещането. Удоволствието да се потопи в биоразнообразието и да изучи живата природа между стените на сградата на ул. „Етър“ в града, всеки ще може да си достави срещу четири лева, а за по-малките, таксата ще е лев. Проектът, който включва реновирането на целия Исторически музей и Лапидариума (експозиция на открито), и възлизащ на сумата от четири милиона лева, е напълно финансиран по Европейска програма.

Антоний Софев и директорът на музея доц. д-р Николай Ненов пред творбата Източник на снимка: www.briagnews.bg

Антоний Софев и директорът на музея доц. д-р Николай Ненов пред творбата
Източник на снимка: www.briagnews.bg

Интересно решение на уредниците е, посетителите на музея да бъдат „посрещани“ от инсталация на художника Антоний Софев , озаглавена „Документ от Осмия ден“. Високото  3м и дълго 4,40м произведение на изкуството е подарък на РИМ-Русе от самия Софев, а мястото му не е избрано случайно. Всеки ден посетителите на музея ще могат да виждат картината, която според личното тълкуване на директора на музея, изразява връзката между минало и настояще – 7 дни са били необходими за сътворението на света, а от осмия ние вече реално съществуваме, опитвайки се да направим всичко около нас по-добро и стойностно. Авторът от своя страна допълва, че за него инсталацията представлява образна връзка между поколенията-хора и живата природа. За създаването ù е използвана смесена технология, а дървените елементи от инсталацията са от ореха, расъл в двора на неговия дядо. По този начин творецът дава втори живот на мъртвото дърво, претворявайки го в изкуство, което носи духа на миналото и запечатва спомените, каквато в действителност е ролята и на музейните експозиции.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!