Първата по рода си за България изложба от живи пеперуди бе открита в Бургаския природонаучен музей в края на месец юли. Предвижда се експозицията, която спокойно може да бъде наречена „Феерия и Красота“, да се задържи в рамките на не повече от два месеца, като трябва да се отбележи, че част от представените видове са развъдени специално за уникалната атракция, предлагана на посетителите и гражданите на Бургас.

Щастливо знамение е пеперуда да кацне върху ръката ви! снимка: DarikNews.bg

Щастливо знамение е пеперуда да кацне върху ръката ви!
снимка: DarikNews.bg

Подобни инициативи не са рядкост в практиката на най-големите световни природонаучни музеи и ботанически градини, но за България това е новост, с която засега само Бургас може да се похвали.

Екзотичните красавици, близо 50 на брой от 11 различни вида, идват от Африка, Азия, Северна и Южна Америка. Сред тях са синьото морфо пелеидес, пеперудата сова, монархът и др., а според уредничката на музея Светла Далакчиева, някой от тях имат внушителния размах на крилете от 16 до 20см. Пеперудите ще летят свободно из залата, която специално за тях е превърната в разкошен тропически рай от ароматни, богато разцъфнали олеандри, орхидеи и други подходящи за вида им зелени растения. Организаторите са убедени, че ако някоя от тях кацне върху вас, в най-близко бъдеще ще преживеете щастлива случка!

Снимка: www.kafene.bg

Синьо морфо пелеидес
(Morpho peleides)
Снимка: www.kafene.bg

Разбира се, ефирните обитателки на Бургаския музей, са много малка представителна извадка от световното разнообразие – в света са познати и картотекирани над 250 000 вида, а само за България броят им е към 3700, но въпреки това е интересно преживяване да се докоснете или да бъдете докоснати от този най-красив представител на насекомите. Едва ли съществува култура в която да не се разказват легенди или да се осъществяват обичаи, свързани с пеперудите. Въпреки че са познати от най-дълбока древност, те продължават да очароват и днес! Символизират красивия, но преходен живот, най-вече заради кратката продължителност на своето съществуване и ни напомнят да се наслаждаваме на всеки миг!

Любопитните посетители могат да получат и полезна информация, от служителите в музея, за фазите през които преминава в своето развитие всяка  пеперуда, както и кое е най-характерно за отделните видове.

Пеперудите не се страхуват от хората Снимка: www.standartnews.com

Пеперудите не се страхуват от хората
Снимка: www.standartnews.com

Пеперудите не се страхуват от хората, а децата пък от своя страна са най – впечатлени и въодушевени, защото нежните създания елегантно кацат по ръцете им, разкривайки отблизо невероятните си форми и багри. Погледнато през увеличително стъкло, крилото на пеперудите наподобява мозайка, припокриващи се в идеален синхрон люспи – съвършен „витраж“, дело на най-големия творец на земята, а именно – Природата!

Дали защото хората са зажаднели за красота, дали защото е нещо необичайно и ново, но само в първите два дни след откриването на живата изложба, интересът е меко казано огромен – тя бе посетена от над 200 бургазлии и гости на града!

А защо изложбата с пъстроцветните красавици ще се задържи едва около месец и половина или два, е тайна, която ще разкриете само ако посетите това феерично вълшебно място…

Музеят е отворен и ще работи със специално работно време през следващите месеци:

  •  от понеделник до петък – от 9.00 до 19.00 часа;
  •  в събота – от 11.00 до 19.000 часа;

Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!