Питали ли сте се колко хубави неща се случват на ден в България? И колко лоши? Ние от добри новини се заехме със задачата да ви разказваме само за добрите и позитивните събития в страната ни. И ще продължаваме да го Античен градправим, защото във всеки един нов ден си заслужава да търсим и предаваме само хубавите неща от живота ни.
Днес ще ви разкажем за едно дело, доказващо, че добрината граници няма. Преди дни Археологическият музей в морската ни столица Варна беше изненадан с необичайна пратка. Колет, опакован и изпратен от анонимен дарител, добави към музея многовековна тракийска бойна брадва. Най-вероятно тя е от трети век преди Христа и е била открита от иманяри.Те действали извън закона и изнесли брадвата от страната, а тя попаднала на аукцион в САЩ. От там анонимният дарител я откупил и изпратил обратно в България.
Брадвата е доста ценна находка с дължина около двадесет и пет сантиметра и ширина 10 см. Тежи близо 3 кг и е била използвана за ловуване, за битки и при ритуали. Археолозите изследват произхода й, като твърдят, че най-вероятно е намерена край римския град Нове, близо до Свищов и датира още от времето на траките. Това е 25 вековна тракийска бойна брадва с двойно острие – лабрис.1
В писмо на английски подателят кратко и ясно написал, че това е находка, принадлежаща на страната ни и нейното място е в България. Анонимният благодетел не е посочил името и адреса си в САЩ, но на пратката е останал номера на пощенската кутия в Мериленд. От музея потвърдиха, че ще изпратят благодарствено писмо до дарителя отвъд Антлантика.
Тази добра новина, доказва, че въпреки трудният и динамичен живот, в който живеем днес, не са изчезнали съвестните и честни хора и за техните дела трябва да бъде разказвано. И тази върната уникална находка от българските земи е поредно доказателство, че добротата все още я има.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!