Това лято 80 от най-добрите гимназисти в света ще се съберат в Масачузетския технологичен институт (MIT), RSI 2014.

И тази година България ще се представи с млади таланти в международната лятна изследователска школа RSI 2014. Единадесетокласникът Христо Стоянов ще покаже знанията си по информатика, а Петър Гайдаров по математика в 31-ото лятно издание на Research Skience Institute (RSI)2014 г. в Масачузетския технологичен институт в Бостън (САЩ), организирано от Центъра за върховни постижения в образованието.

 

снимка: интернет

снимка: интернет

Христо Стоянов учи в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“  и е силно запален по информатиката. Редовно е посещавал школи по тази наука, организирани в училището, и в пети клас е спечелил първото си състезание. Получавал е много отличия. През 2010 г. и 2011г. е спечелил сребърен медал на Младежката балканска олимпиада по информатика. Христо е участвал през 2012 г. и на Европейското състезание в Братислава за млади учени. А от две години той е приет в Института по математика и информатика за ученици УчИМИ на БАН, където бива отличен с грамота, също така получава покана за участие в Лятната изследователска школа – там той е част от истинска научна общност, споделя Христо.

 

Осемнадесетгодишният Христо усилено се подготвя за предстоящото си участие в RSI, което е много престижно и конкуренцията е голяма – общо 80 участници, като повече от половината са от САЩ, останалите от различни държави. Школата за млади учени ще стартира на 22 юни и ще приключи на 2 август.

През януари тази година е проведена зимната сесия, от която жури в Института по математика и информатика на БАН  избра двамата участници, пише в. „Стандарт“.

Редът, по който тече селекцията на БАН за участие в Школата за млади таланти (RSI ), е следният: Първо, Христо е участвал на зимната сесия на УчИМ на БАН – това е панаир на ученически разработки по математика и информатика, а след това се е явил на интервю и проектът му е сред одобрените от специалното жури. Христо е избран по информатика, а по математика Петър Гайдаров от ОМГ „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив – двамата учени ще участват в Research Skience Institute (RSI) 2014 г. (Школата за млади учени).

 

Христо Стоянов

Христо Стоянов

Христо споделя, че преди да се яви на състезание, решава задачи в продължение на дни, случвало се е и по 12 часа на ден да е над любимата си наука особено когато работи по проект.
С всеки един от участниците, по време на престоя в САЩ, ще работи ментор, който ще му поставя отворен научен проблем. Повечето от менторите са от института на MIT, но и от Харвард. Ще бъдат наградени авторите на пет проекта.

Христо споделя, че успехите му се дължат на желанието, подготовката, добра среда, учителите, но и късмет.

Пожелаваме късмет и успешно представяне на двамата млади учени в RSI 2014!


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!