Българските евродепутати номинираха трима българи за наградата на Европейския парламент – Европейски гражданин. Всяка от 28-те държави членки ще оцени своите кандидати, които ще се състезават за престижната награда. Комисията на Евро парламента ще награди до 50 лауреати общо от всички страни, взимайки предвид редица фактори.

Сред достойните номинирани българи се нареждат Георги Георгиев – писател, Теодосий Теодосиев – физик и Народно читалище „Бъдеще днес 2006“.

Георги Господинов е първият номинират за европейски гражданин на годината.

Източник на снимката: sedmicata.com

Първата кандидатура е направена от името на Мария Габриел, според която българският писател има силна позиция по въпроса за едни от най-важните ценности на Европейския съюз – човешко достойнство, толерантност, равенство, свобода. Литературните произведения на постмодерниста провокират читателите да си изградят силна гражданска позиция относно човешките права и свободи. Творчеството на Георги Господинов се радва на международен интерес, а проблематиката му обхваща транснационални култури и ценности.

Следващата номинация за европейски гражданин на годината е Теодосий Теодосиев

Източник на снимката: tvstz.com

Учителят по физика и астрономия Теодосий Теодосиев е номинацията на Илияна Йотова и Емил Радев. Той ръководи „Школа ТЕО“ от 1974 г. и по настоящем преподава в казанлъшката ПМГ „Никола Обрешков“. На Международната олимпиада по физика учениците му печелят 8 златни медала от общо 12-те спечелени от България. Школата по приложна математика и физика е отворена за всеки желаещ, като обучението е напълно безплатно както за учители и ученици от страната, така и за тези от чужбина. Теодосий Теодосиев е носител на редица награди и държавни ордени и е създател на „Методика за формиране на силов интелект“.

Третата номинация е направена от Илхан Кючюк. Тя обхваща екип от отговорни, търсещи, млади и позитивни участници, създатели на „Училище сред природата“. Неформалното образование, на което са заложили от Народното читалище „Бъдеще днес 2006“, е дало искра за нов живот на село Гудевица. Над 600 деца са се обучавали на лагери, с песни, танци и игри. Ентусиастите вярват, че ще изградят и развият общество, което реализира свободно и отговорно своя пълен потенциал.

Наградата за европейски гражданин се присъжда всяка година. Кандидатурите могат да бъдат както отделни граждани, така и организации, които работят за по-добро сътрудничество, интеграция и разбирателство на територията на Европейския съюз. След като Националното жури оцени родните кандидати, определената за Комисия от Европейския парламент ще награди лауреатите за европейски граждани на 2015 г. Крайното решение на комисията ще бъде обявено в края на ноември. Медалът на отличения българин ще бъде връчен на официална церемония в страната, а по-късно той ще се присъедини към останалите отличени лауреати в Брюксел.

Припомняме ви, че през 2014 г. наградени български участници са доброволците от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ и журналиста Христо Христов. През 2013 г. европейски граждани на годината станаха д-р Милен Врабевски и покойният акад. Валери Петров.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!