снимка: frognews.bg

снимка: frognews.bg

До лятото на тази година се очаква проблемът с бездомните кучета да бъде решен окончателно, като се предвижда разширяване на съществуващия в момент приют за бездомни животни в Горни Богров. Ще бъдат направени на новия терен още навеси и кучешки колиби и така хиляди бездомни кучета ще могат да бъдат прибрани в приюта в Богров. В момента там са приютени около 800 бездомни животни.

Разширяването на приюта ще струва на общината 1.5 млн. лв. и ще предлага много повече удобства за животните. Издръжката на месец за едно бездомно куче струва 32 лева. Промяната в наредбата относно гледането на бездомни кучета задължава Общината да построи приют с повече пространство за животните. „Старата наредба предвиждаше на куче да се падат по 3,5 метра заедно с кучешката колиба. Сега се предвижда 6 метра заедно с къщичката“, заяви директорът на дирекция „Околна среда“ Нина Макарова към Столична община.

снимка:arsofia.com

снимка:arsofia.com

1/3 от бездомните кучета на София ще бъдат затворени там. От “Екоравновесие“ всеки месец хващат около 500 кучета, над 300 се кастрират, като се предвижда ограничаване на популацията, защото само преди четири години бездомните животни са били над 11 000.

Очаква се да бъде пуснат нов кастрационен център в квартал Връбница. През април екип от специалисти ще обиколи крайградските райони и безплатно ще бъдат кастрирани домашни кучета.

Благодарение на работата на Анимал Рескю София  (Animal Rescue Sofia) – това е българска неправителствена, нестопанска организация – днес хиляди кучета вместо по софийските улици, са в своите домове. Миналата година пред НДК беше организиран флашмоб, като целта на организацията беше да предотврати затварянето на приюта в Богров, те помогнаха на стотици бездомни кучета от приюта да бъдат осиновени от нови стопани. Журналистката Елена Йончева и нападателят на Лудогорец М. Александров са сред хората, които отглеждат кучета от приюта. От организацията Анимал Рескю също изграждат свой приют, който се нарича Фермата и ще може да приюти до 200 животни. Според представител на организацията, с който Добри новини се свърза, новият приют ще предлага много по-добри условия за живот на животните.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!