Българската църква на студения континент ще бъде изрисувана пред погледите на експедиция, водена от професор Христо Пимпирев.

Църквата в Антарктида

Църквата в Антарктида

Професорът споделя, че поради лошо състояние на стария храм е бил построен нов, който ще бъде изографисан съгласно правилата на православната църква в България. Ганка Павлова ще изрисува стените в българския храм. Талантливата художничка преподава в софийския техникум по керамика и художественото училище в град Троян. Авторката на проекта вече има две осъществени свои изложби на християнски икони в своето портфолио. Пари от щедри дарители са осигурили боите и четките за изографисването. Близо четиринадесет хиляди лева е дарил вече пенсиониралият се преподавател Мариан Марианов. Нови рисунки в антарктическия параклис ще бъдат сложени върху предната стена и мястото пред олтара. По средата на храма посетителите ще могат да се насладят на образите на Богородица, Йоан Кръстител, Христос, Климент Охридски и Йоан Рилски. Рисунките ще бъдат изцяло дело на художничката и няма да са репродукции на други картини. В новата обител ще бъдат сложени и кръстове-витражи, които са били предоставени преди няколко години. Храмът ще предостави място за християнски икони, места за сядане и параклисна утвар.

Руската християнска църква на Антарктида

Руската християнска църква на Антарктида

Имената на дарителите за осъществяването на проекта ще бъдат поставени на видно място в българската църква на Антарктида.

Материалите за изрисуването на новия храм ще бъдат поръчани и закупени в Аржентина, а повечето икони ще бъдат реализирани в края на годината и началото на следващата.

Материалите за създаване на иконите са тествани при изключително ниски температури за да се намалят възможни рискове. Според художничката Павлова няма причина наличните бои и материали ще издържат на екстремните минусови температури. Материалите за рисуване са благословени и осветени от храма „Света Неделя”. Българския храм на Антарктида не е единствения християнски. В базата на Русия има друг, който е официално осветен през 2004-та година. Християнския храм в българската база е осветен по-рано – през 2003-та година.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!