Замисляме ли се каква цена плащаме за огромния избор от стоки, с който разполагаме?

Замисляме ли се каква цена плащаме за огромния избор от стоки, с който разполагаме?

В наши дни производството и покупката на храна, дрехи, електротехника и много други стоки, превишава многократно реалните нужди на хората. Това често влияе негативно върху околната среда, върху здравето на милионите хора, работещи в сферата на производството и не на последно място – върху нашето собствено здраве. Ние, като потребители, бихме могли да вземем мерки, с които да намалим значително щетите, които нанася консуматорския начин на живот, към който е привикнало обществото ни.

Със задачата да дадат гласност на проблема със свръхконсумацията са се заели доброволци от фондация ЕкоЦентрик , които от март 2015 година работят по проект “КонсУмувай”. Той е финансиран от немската фондация DBU (Германска федерална фондация за околната среда) и има за цел изграждането на отговорно потребителско поведение у младите хора, на възраст между 13 и 18 години. Чрез интерактивни занимания, водени от обучени специалисти се стимулира критичното мислене на младежите по отношение на всичко, което употребяваме в ежедневието си– храна, напитки, дрехи, транспорт, електронни устройства и т.н.
В дните между 11 и 15 април тази година млади доброволци от немската екологична организация BUNDjugend (Млади Приятели на Земята) и доброволците на Фондация Екоцентрик ще се срещнат в България за обмен на идеи и практики на тема потребление. Обменът е част от проекта “КонсУмувай”. Ще бъдат проведени образователни градски турове за отговорно потребление, които започват с два дни в еко центъра в село Очин дол, за който писахме по-рано. Доброволците ще имат възможността да опознаят красотата и бита на Природен парк Врачански Балкан с планински разходки и срещи с местната общност, ще посетят био ферми и ще се запознаят с фермери от региона. Всички ще търсят отговор на въпроса, какво означава да си отговорен потребител в съвремието и какво може да направи всеки от нас, за да е живота му по-устойчив и природосъобразен. Обменът ще продължи в град София, където доброволците ще посетят алтернативни градски градинарски проекти, а по-късно ще имат възможност да се включат в местна зелена инициатива за облагородяване на междублоковото пространство.

снимка: BUNDjungend

снимка: BUNDjungend, флашмоба в Берлин през септември 2015г.

През септември 2015 г. в гр. Берлин бе осъществен първия обмен между доброволците. Българските участници се запознаха с различни успешни модели, реализирани в Германия, свързани с намаляването на разхищаването на храната (чрез хранителни банки), намаляването на използването на опаковки, създаването на зелени пространства и др. Доброволците от двете страни организираха и флашмоб в центъра на Берлин, с който да насочат вниманието към проблема за детската експлоатация в текстилната индустрия.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!