Градовете, както и хората, имат свое лице. Онова неповторимо лице, което придава тяхната уникалност, техния дух и  техния неповторим  чар.  Елемент от лицето на Добрич е  градския парк. Не напразно добричлии се гордеят с него и бързат да заведат гостите си на разходка в парка, за да им покажат  чудната му красота, тайни кътчета и прекрасни алеи, защото  паркът  „Св. Георги“ е един  от най-старите в нашата страна и е паметник на градинското парково изкуство. Създаден е през 1867 година, когато малко градове са имали подобно място. Тогава  Белидието (Градския общински съвет) решава в Карабоклука /махала на Добрич/, да се  създаде градска градина, която да се превърне в място за  почивка и веселба, защото добруджанецът обича да работи, но умее и да се весели. Закупуват се дръвчета на стойност 1780 гроша и се засаждат от жителите на града, прокарват се алеи. Така се започва изграждането на първия градски парк в Добрич.

Фонтанът в стария парк на Добрич

Източник: retrobulgaria.com

Големи заслуги за доизграждането и обновяването му има една забележителна жена – легендарната Вида Димитрова – тогава председател на Градския народен съвет, която с много любов и упоритост успява не само да го запази, да го обнови, но и да го превърне в любимо място за отдих на добричлии.

През 1956г.се започва с изграждането на езерото – първи етап, построяват се  скални градини,  малък водопад, пещерата на мечката. През 1959 година към парка са  добавени ресторант „Спортна среща“ и спортен комплекс „Младост“, а през 1960 година – летния театър. Постепенно паркът се обогатява с различни  съоръжения, за да се стигне до обявяването му за паметник на културата и на градинското парковото изкуство през 1999 година.Фонтанът в парк "Св. Георги"

Сега започна  поредното  обновяване, реконструиране и модернизиране на градския парк. То  се извършва  по проект, наречен „Обновена и модернизирана градска среда чрез реконструкция на градски парк „Св. Георги”. Изпълнител е ДЗЗД „ПС-ПМ 2013“ – Варна. Стойността на проекта е 5 000 000 лева. С тези средства ще се извърши  ремонт на езерото и  мостчетата, свързващи алеите с него. С една част от средствата ще се отрежат всички изсъхнали и опасни дървета и ще се извърши проверка на състоянието на растенията в парка. През пролетта обновяването ще продължи като се ремонтират алеите, предвижда се построяване на скейт парк, допълнително и ново озеленяване, като е планувано да се  обновят 226 дка паркова площ .

Проектът предвижда построяването на  скейт парк, арт площадка, рок сцена, водна серпентина с водопад. Ще се извърши обновяване на настилките, на водната площ и на осветлението в мемориалния комплекс „Хан Аспарух”. Предвижда се да се поставят уреди за фитнес на открито, нови пейки, уникални фонтани, осветителни стълбове и прожектори. През лятото вече жителите на Добрич ще имат една обновена и още по-красива  градска градина, с която с право ще могат да се гордеят и да се чувстват  уютно в своя град.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!