Добрата новина е, че сезон 2016 се очертава да бъде успешен за туристическите предприемачи и за хотелиерите у нас. Предният сезон беше слаб поради отсъствието на руски и украински туристи. Този спад е бил компенсиран благодарение на усилена маркетингова кампания и занижени цени, с които са били привлечени европейски и израелски летовници.

Защо това лято ситуацията е променена?
Тази година руските туристи избягват дестинации в Турция и Северна Африка, поради геополитически причини, и избират нашата страна за лятната си почивка. Голяма част от черноморските хотели вече са резервирани за целия сезон, затова и офертите в последния момент ще са рядкост през тази година, а поради голямото търсене, цените са по-високи.

Според проучване сред 1000 респондента, проведено от OnFire, онлайн платформа за оферти за почивка, над 50 процента от запитаните възнамеряват да похарчат сума в рамките на 750-1000 лева за тазгодишната си лятна почивка. Този бюджет е напълно достатъчен за 3-членно семейство да отседне в хотел 3* или 4* за седем дена ол инклузив.

Проучването на onfire.bg разкрива още, че 65 процента от запитаните българи почиват от 3 до 5 пъти в годината. Най-предпочитаните месеци за по-дълга почивка са юли и август, а най-харесваните курорти по българското Черноморие са Златни пясъци, Несебър, Слънчев бряг, Албена, Созопол, Елените, Каварна. Има и слабо търсене (около 20%) към all inclusive оферти за дестинации като Пампорово и Банско.

25 % от запитаните се надяват да попаднат на изгодна оферта в последната минута, съобщава OnFire, но поради високата заетост на хотелите по морето едва ли ще има много такива. Голяма част от хотелите отдавна се преустановили ранните си записвания.

Южната ни съседка, Гърция, е сред желаните от българите дестинации за почивка и през това лято. Там отделеният бюджет за летен отдих трябва да е с 10 до 15 процента по-висок отколкото по нашето Черноморие, в замяна на който получавате по-чисти плажове и смяна на обстановката. Предпочитаните гръцки курорти за остров Тасос и Закинтос, Олимпийска ривиера и Халкидики.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!