Нов рекорд постави Кирил Николов за скоростно преминаване на 600км маршрут по билото на Стара планина от връх Ком до нос Емине с невероятно време под 4 дни и 14 часа.

За втора поредна година най-добрият ни планински бегач и състезател по планинско ориентиране – Кирил Николов – Дизела прави опит да измине най-дългия туристически маршрут в България за под 5 дни.

Миналата година опитът беше неуспешен, като бе прекратен само 11 км преди финала, заради контузии и лоши атмосферни условия, но тази година беше поставен нов рекорд с време от 4 дни 13 часа 5 минути  и 30 секунди.

Близо 30 години рекордното време за преминаването на Ком-Емине се държеше от Любомир Палакарчев  – 5 дни и 14 часа.

Тази година на 11 август 2015г. ултрамаратонецът Божидар Антонов подобри този рекорд, като записа ново постижение в историята на маршрута – 5 дни, 10 часа и 10 минути.

Кирил Николов - ДизелаКъм този момент рекордът вече се държи от Дизела, като той подобри с цели 21 часа и пет минути предишния рекорд, на състезателя Божидар Антонов, както и собственият си рекорд с почти цяло денонощие – едно невероятно постижение.

История на маршрута Ком-Емине

Идеята за този преход е на Алеко Константинов, но той не успява да я реализира.

За първи път маршрутът е изминат през 1933 г. от Павел Делирадев, български пътешественик и изследовател, наричан „Следовникът на Алеко Константинов”.  Едва през 1953 г. маршрутът е повторен от членове на Републиканската комисия по туризъм при Върховния комитет за физкултура и спорт (ВКФС), и окончателно е уточнен при последващите два прехода през 1955 г. и 1959 г.

Преходът е сравнително труден и нормално туристи го преминават за около 15-20 дни, а през зимата за 20-30 дни. Преминават се повече от 100 върха и възвишения. Дължината на маршрута „Ком-Емине” е 600 километра с приблизително 15 км положителна денивелация.

Повече информация за най-дългия туристически маршрут в България: Ком-Емине.

Едно видео (53 минути) за туристически групи от хора, който редовно минават по пешеходния маршрут, техните мисли и впечатления, може да видите във филма От Ком до Емине – по билото на Стара планина.

През 2014г. проектът „Ком-Емине: Достигни лимита си!“ показа способностите  на човешкия дух и силата на човек, изправен пред собствените си колебания и страхове. След това бе създаден филма “Reach Your Limits”, който се превърна в извор на вдъхновение и мотивация за много спортисти и любители.

Кратко видео с трейлър на този филм може да видите тук:


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!