Кара дере

Кара дере

Пътешествие на север и на юг из божествените и спокойни местенца по Българското Черноморие. Без да се налага да плащате за чадър и шезлонг, а просто безплатно се наслаждавате на чистата морската вода, пясъка и слънцето.

Ще се отбием първо в приказното кътче Кара дере, което се намира между село Горица и град Бяла.

Местността няма инфраструктура и е абсолютно диво. Има добри условия за привържениците на палатковия туризъм и нудизма. Подходящо е и за екстремни спортове.

Някои от хората, посетили това приказно място, за съжаление, си оставят отпадъците след себе си, което предполага и силното му замърсяване.
За щастие обаче всяка година се намират ентусиасти, които почистват района от битовите отпадъци на други туристи, което е похвално, но и жалко за тези, които се отнасят толкова безотговорно и неблагодарно към природата.

Следващата ни дестинация е Шкорпиловци. Перфектно място за лятна почивка, съчетание от морски плаж и планински поляни. Плажната ивица е „безкрайна“, най-голямата в България – 12 км., което означава, че на места плажът е обезлюден. Това място има идеални условия (най-добрите по нашето Черноморие) за екстремни спортове – сърф, уиндсърф и кайт. А в гористата част е идеално за къмпинг.
Името Шкорпиловци произлиза от братята изследователи Шкорпил (основатели на българската археологическа наука).
В близост до селото има останки от антични селища.

"Маслен нос"

„Маслен нос“

Природната забележителност Маслен нос. Намира се до град Приморско и е част от най-източния ръкав на Странджа планина.
Там е разположен древният град Ранули. Река Ропотамо при вливането си в Черно море е изваяла огромни и обрасли в зеленина скали, точно над устието на реката е крепостта, дала началото на древния град Ранули. Все още стоят и зидовете на крепостта Тера.

Синеморец е село в Югоизточна България, по устието на река Велека. Хубав плаж и чиста вода.
А мястото с най-чиста вода по цялото ни Черноморие е Силистар – кристално чиста вода.

Камен бряг

Камен бряг

Камен бряг е също прекрасно място, въпреки че няма плаж. Водата е чиста, вълните се разбиват в огромните скали. Подходящо място за посрещане на Джулая (Джулай морнинг), но и доста отдалечено и опасно, така че бъдете внимателни, ако сте решили да ходите там. Особено за деца е доста опасно.

Това е една част от приказните и недокоснати от алчни ръце кътчета по нашето Черноморие. Факт е, че с всяка изминала година стават все по-населени, но и замърсени, за съжаление…


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!