За всички почитатели на изкуството, тази  година музикалният фестивал „Моцартови празници Правец” е със своето десето юбилейно издание, ще се проведе на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт от 13 до 17 август.

images
Стартирал през 2004 година Международният музикален фестивал „Моцартови празници” е сред най-авторитетните събития в културната програма на България.

Този невероятен фестивал е посветен на великото творчество на гениалния австрийски композитор В. А. Моцарт, а със своята програма чества 300 години от рождението на Кристоф Вилибалд Глук,  170 години от рождението на Римски-Корсаков, 150 години от рождението на Рихард Щраус,  и 450 години от смъртта на великия художник Микеланджело Буонароти.

На сцената на това специалното юбилейно издание на „Моцартовите празници Правец 2014” ще се изявят млади открития, а разнообразната и подходящо подбрана програма от оперни, театрални, балетни  и симфонични продукции, както и съпътстващите концерти и спектакли за деца и възрастни ще очароват всички почитатели на изкуството. Различните видове изкуства и музикални жанрове ще бъдат представени на три сцени през дните на моцартовите празници- откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт, читалище „Заря 1895” и на площада пред Община Правец. Специален гост на фестивала е италианската оперна прима Бруна Балиони.

Официалното откриване на Десетия юбилеен международен музикален фестивал „Моцартови празници Правец 2014” ще се проведе на 13 август пред хотел Риу Правец Ризорт с постановката на Държавна опера-Русе на операта „Дон Жуан” от Моцарт. Специален гост на фестивала е италианската оперна прима Бруна Балиони.
Дон Жуан
Следващите вечери програмата ще предложи на почитателите на симфоничната музика незабравима среща на открито с великото творчеството на Моцарт, Римски-Корсаков и Рихард Щраус със специалното участие на Софийски фестивален оркестър с Диригент Владимир Кираджиев и с участието на оперната прима Цветелина Василева. Още едно достойна предложение е музикално-театраления спектакъл „Моцарт и Салиери”, който ще привлече вниманието на ценителите на елегантната форма. Този изискан колаж ще запознае зрителите с “малката история” на Александър Пушкин “Моцарт и Салиери”, пресъздадена от музиката на Римски–Корсаков, Салиери и неподражаемия Моцарт. Специалното участието на Калин Врачански в ролята на Моцарт и Асен Блатечки в ролята на Салиери, както и много талантливи оперните певци, певици и музиканти ще допринесат за едно изключително усещане за един невероятен танц от музика, изкуство и красота.
mozart i salieri
Една от най-утвърдените и престижни италиански танцови трупи Compagnia Nazionale del Balletto от Рим, Италия, ще гостува на сцената на „Моцартовите празници” в балетната вечер с триптих по музика на Рихард Щраус – АUS ITALIEN-SALOME-ROSENKAVALIER. Премиерата му ще бъде на 16 август на откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт.

 

За най-малките зрители на фестивала ще бъде представен мюзикълът „Джекил” по музика на Джон Мур. Постановката е на Детско-юношеската опера във Варна в съпровод на оркестъра на Държавна опера – Русе. Диригент Ганчо Ганчев.

 

Моцартовите празници ще завършат на 17 август с гала концерт-фойерверк на площада пред Община Правец „Класика, рок и танц” с участието на Беса Лугичи /Косово/, Илина 10379791_781165851933650_741102782261240608_o-crop-u3179Михайлова, Йоана Железчева, Мария Жекова, Венцеслав Анастасов, Петър Костов, Деян Вачков, хор „Дунавски звуци”, балета и оркестъра на Държавна опера-Русе, рок група „Кикимора” и Николо Коцев с диригент Мартин Пантелеев.

Партньор на „Моцартовите празници” е Националната художествена галерия-София. Ще отбележат 450 години от смъртта на Микеланджело с богата програма, илюстрираща живота и различните познати и непознати лица на гениалния творец, вдъхновил с изкуството си велики композитори, писатели, режисьори и артисти.
Хитов концерт „Класика и джаз” с участието на „Мишо Йосифов секстет” с Милица Гладнишка и Нено Илиев ще допълни с колоритни акценти събитията на фестивала.
Организаторите са отделили специално внимание на всички големи артисти, спонсори и партньори, които са допринесли за развитието и престижа на фестивала през всички тези 10 години. Ще бъдат връчени официално почетен знак и плакет.

Продажба на билети онлайн на www.eventim.bg Подробна информация в сайта.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!