На 8-ми март отбелязваме Международния ден на жената, който се празнува в много държави по света.

снимка: www.elhovonews.info -

снимка: www.elhovonews.info –

Това е ден на международното признанието на жената – за нейните постижения в различни обществени сфери на живота: политика, икономика, наука, изкуство и др. Признанието на жената, освен като домакиня, майка и жена, но и признанието и като човек с права наравно с мъжа.

Постепенно жената е доказала своите способности, отвоювала е своите права в личен и обществен план и това да има права наравно с мъжа.

В миналото мъжете и жените не са били с равни права. Интелектът и същността на жената са били ограничавани и потискани. Жената не е имала права в обществения живот – без право на вот, без право на притежание на имущество и т.н. В миналото жената е била третирана като робиня и според тогавашните разбирания мястото и е в кухнята.

Датата 8-ми март се свързва със състоялия се протест от жени работнички в шивашки предприятия в Ню Йорк през 1857 г. , протестирайки срещу лошите условия на труд. Години по-късно пожар убива 150 работнички в текстилна фабрика в Ню Йорк, а като причина е посочена липсата на превантивни мерки от работниците. През 1920 г. започва да замира отбелязването на Международния ден на жената, но се подновява със зараждащия се феминизъм през 1960 г.

снимка: dreamland-bg.com

снимка: dreamland-bg.com

Феминизмът е латинска дума „Femina“ и означава жена. Целта на феминизма като културно движение е за равноправие между мъжете и жените и положението на жената в обществото като цяло. Заражда се в края на 19-ти век и претърпява прогрес в началото на 20-ти век. Жената е отвоювала, плащайки висока цена, правото си на собственост на имущество, правото на притежание на пари, правото на вот и други важни човешки права.

Пожелаваме щастлив празник на всички дами по случай 8-ми март! Бъдете винаги все така грижовни майки, баби, лели, каки. Но и винаги отстоявайте свободата и правата си, защото други жени в миналото са плащали висока цена за на нашата свобода и независимост днес!


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!