“Изкуството да живееш” е най-голямата доброволческа организация в света. Поради активното си участие в дейността и, България е една от 15-те страни, избрани за участие в световния фестивал на културата по случай 35-та годишнина от основаването и. Фестивалът е най– мащабното събитие, организирано на планетата. То ще бъде проведено в периода от 11 до 13 март тази година в столицата на Индия, Делхи.

0000260813-article2Българите ще представят своите фолклор и бит пред над 3,5 милиона души от 155 страни. Професионални танцьори и любители ще играят български народни танци пред огромната публика на сцена с размерите на шест футболни игрища. Хореографията е поверена на Лорета Димитрова, главен художествен ръководител от столична школа по народни танци. Професионалните танцьори ще изпълнят хореографията “Копчетата”, а след това всички български участници ще изпълнят заедно Дунавско хоро.

На сцената ще се качат още световно известни личности като Шаги, Шакира и Брайън Адамс.
Събитието ще събере на едно място световни лидери в различни области от САЩ, Япония, Германия, Индия и други точки на планетата. Световният фестивал на културата цели изграждането на мостове между различните народи. Различните култури ще бъдат представени с характерните за тях облекло, музика, танци и кухня. Ще се акцентира върху единството на народите в стремежа към мир. Във всеки ден от фестивала са предвидени и 30 минути за масова медитация, по време на която ще се изпраща послание за световен мир. Медитацията ще бъде водена лично от духовният гуру и основател на фондация “Изкуството да живееш” Шри Шри Рави Шанкар.
“Нашата цел е един по-мирен свят, а преди да се разпространи сред цялото общество, мирът започва на нивото на отделния човек. “– твърди г-жа Нарасихман, директор на движението “Изкуството да живееш”.– “Когато хиляди хора излъчват позитивна енергия, цялото общество се променя”.
svetovenrekord_333gaidiТова е второто участие на страната ни в световния фестивал на културата. За първи път България взима участие на фестивала през 2011 година. Тогава 2000 българи смайват многобройната публика на Олимпийският стадион в Берлин с грандиозно право хоро. Година по-късно фондация “Изкуството да живееш” организира изпълнения с 333 каба гайди в НДК. Това е първият световен рекорд на Гинес с гайди.
В дните извън фестивала, посетителите ще могат да разгледат ашрами и забележителности в различни точки на Индия, както и да участват в курс по йога.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!