снимка: sun-bg.com

снимка: sun-bg.com

Днес в Шумен стартират два театрални фестивала за деца.

Днес и утре ще се състои Детския театрален фестивал “Коломбина” и на 28, 29 март XI Национални ученически театрални празници (XI НУТП), заявиха организаторите.

Деца от цялата страна ще се включат в представленията – ще се състоят на сцената на Младежкия дом в Шумен – започват сутрин от 09:00 ч. до 12:30 ч.

Във Фестивала за детско театрално изкуство “Коломбина ще се включат над 300 деца от детските градини в Карлово, Шумен, Добрич и Търговище. Децата ще представят мюзикъли, постановки, приказни етюди. Тази година фестивалът е под наслов “Заедно да бъдем добри” – това е една от програмите на Община Шумен за превенция на агресията сред подрастващите, споделиха организаторите.

Жури ще оценява децата и на най-талантливите ще им бъдат връчени наградите. Голямата награда за най-добър актьор и актриса – “Гранд при Коломбина”, “Властелинът на публиката”, “мини талант” – за режисура.

снимка: grada.bg

снимка: grada.bg

Единствените национални ученически театрални празници ще започнат на 28 март в Шумен от 10:00 ч. В него ще участват над 400 деца от 1-ви до 12-ти клас от Варна, Бургас, Габрово, Разград, Силистра, Търговище, Габрово, от Молдова и от други градове на страната. Откриването на фестивала ще започне с празнично шествие, което ще стартира от читалище “Добри Войников” и ще завърши пред сградата на Драматично-кукления театър. И през двата дни на сцената на Шуменския театър “Васил Друмев” от 24 театрални състава ще бъдат представени 26 постановки.

Националните ученически театрални празници нямат състезателен характер и входът е свободен. Провеждат се във връзка с Международния ден на театъра – 27 март. Фестивалите тази година са посветени на 75-та годишнина от раждането на Тодор Колев, това заяви на брифинг зам.-кметът по култура и образование Живка Тонева.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!