Талантливи ученици от Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” – гр.Русе получиха престижна награда и правото да се изявят на сцената на легендарната нюйоркска зала „Карнеги Хол“ на 29 ноември 2014г.  Успехът на младите дарования е поредно признание за русенската клавирна школа и ръководителката ù Даниела Кюркчиева в частност, тъй като вече трима нейни възпитаници печелят награди в Ню Йорк. Самата Даниела Кюркчиева получи персонална грамота от журито за най-добър преподавател.

Даровити българчета ще свирят в "Карнеги Хол"Снимка: ruse-news.com

Снимка: ruse-news.com

Дуото Делимаркова – Димитров си спечели възможността да свири в “Карнеги хол”, след като получи трета награда в  „Американ протеже” – интернационален онлайн конкурс, преборвайки над двеста свои връстници от цял свят. Любопитен факт е, че двете даровити българчета свирят заедно от по-малко от година, но вече са създали съвършен синхрон и призовото място при най-малките в Международния конкурс  “Франц Шуберт“ го доказва. Николай е тринадесет годишен и вече осем години не се е разделял с пианото. Възможността да участва в конкурса е благодарение на родителите му – направили му изненада, като го записали и изпратили негови записи – “Емпромптю” на Шопен и “Арабеска” на Клод Дебюси. Всъщност младежът ще се изяви на сцената на „Карнеги Хол” два пъти, тъй като журито е оценило освен клавирното му дуо с Йоана, и индивидуалното му представяне.

За пътуването до Ню Йорк русенските пианисти и родителите им разчитат основно на отзивчивостта на частни дарители, като вече са осигурили част от необходимите средства от генералния си спонсор „Фондация Русе – град на Свободния дух”. Тъй като участието им в Америка съвпада и с традиционните празници за Деня на благодарността, българчетата силно се надяват да подарят концерт и на многобройната българска общност отвъд океана.

Министерството на културата на България, както и Община Русе, отличиха с грамоти високите международни успехи на двете деца, а за изявите си имат номинации от фондация “Димитър Бербатов”.

Даровити българчета ще свирят в "Карнеги Хол" Снимка: ruse-news.com

Снимка: ruse-news.com

Талантливият тинейджър споделя, че случващото се около него е едно постоянно предизвикателство, което го стимулира да се развива за да защитава достойно наградите си. Освен класиката много обича и джаз музиката и дори със съученици са си направили група, а съвсем наскоро стана известен и с импровизиран флашмоб в гръцки търговски център.  Детето изнася рецитал с продължителност час и половина и представя класически, поп и джаз творби. Изпълненията му много бързо събират публика, както и желаещи да се включат в „концерта“ – две тинейджърки пеят песни на Кристина Агилера и Адел, както и саундтраците от „Замръзналото кралство“ и „Титаник“, докато русенецът свири част от песните в оригинал.

Шоуто завършва със заслужени овации, а присъствали на събитието българи не пропускат с гордост да поздравят родното дарование!

 

Клавирно дуо Йоана Делимаркова – Николай Димитров / НУИ-Русе изпълнява „Арабеска“ от Клод Дебюси


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!