6 май е обявен за Национален празник на България. На този ден се чества името на Свети Георги Победоносец. Шести  май се свързва с Българската армия асъщо така се асоциира и като ден на храбростта. Малко известно е, че шести  май е празник също и на овчаря.

photo_verybig_896216Отбелязването като Ден на храбростта и Българската армия, започва да се чества още със създаването на Българската армия. Официално празникът е учреден 1880 година с Указ № 5 на княз Александър I Батенберг. А в началото на януари същата година  с Указ № 1 е учреден и военният орден за храброст. Управлението на комунистите  от 1946година, прекъсва традиционното честване на празника, но през 1993година, с постановление № 15 на Министерския съвет, е обявен отново за национален празник на Република България. Тази година около 600 военнослужещи ще вземат участие в празничния парад, който ще започне от 10,00 часа на площад „Александър Батенберг“. В програмата участие ще вземат военновъздушни и военноморски и сухопътни сили, също така ще има и представители на  Военната академия „Г.С. Раковски“.  Българският трикольор, ще бъде издигнат в небето с помощта на хеликоптер Ми-17.

На 6 май Българската православна църква, отбелязва денят на Свети Георги победоносец. Той е мъченик за християнската вяра, загинал през 303 година при управлението на римския император Диоклециан.

В българският народен календар Гергьовден е отбелязан като един от най-големите празници през годината. Шести  май се чества от всички българи, независимо в кое кътче на земята живеят. Свети Георги се смята за  покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата. Има поверия за здраве и дълголетие, които голяма част от вярващите практикуват и до ден днешен. Рано сутрин хората отиват на някоя поляна и се търкалят в утринната роса за здраве. Поверието гласи, че всичко в този ден е „повито с блага роса“. В някои краища на страната, хората ходят боси по тревата, или си мият лицето с нея. Вярва се също, че на Гергьовден билките имат особена целебна сила. Има поверие, че на шести май трябва да се зарови в градината първото боядисано яйце от Великден, за да бъде плодородна нивата и богата реколтата. Традиция е на този ден на трапезата да се постави обредна питка и агне.  В някои краища на страната традиционно се прави курбан от агне. На трапезата освен празничната погача, агне, и дроб -сърма, за да е богата и плодородна годината, трябва да се сложат вино, чесън, баница, варено жито, млечни продукти, зелен лук.

На този голям празник имен ден празнуват всички, които носят с гордост имената Георги,Гергана, Генади, Гинка, Ганка и Ганчо, Галин, Галина,Георгия и производните им имена.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!