изтеглен файл (3)Предложение за проект наречен “Минало и бъдеще сега” внесоха в община Смолян три млади момичета от неформалната младежка група “Bright Future” (Светло Бъдеще). Идеята за проекта идва по време на обучение „Как да превърна идеята си в добър проект и да я реализирам в България“ проведено през 2015 г. Целта е да се предотврати обезлюдяването на българските села и запознаване на младите хора от смолянския регион с техните корени. Същинската част от проекта започва в средата на месец април и ще продължи до средата на октомври.

DSC01598-1024x768В опреден ден всяка седмица през тези 6 месеца, децата ще се грижат за засаждането, поливането и цялостната поддръжка на градините на самотни възрастни хора в Смолян. Освен това, учениците ще помагат и в почистването на техните домове, пазаруването на различни продукти, лекарства и др. Единственото, което се иска в замяна от старите хора, е да преразкажат местни легенди и да ги научат на забравените обичаи и традиции.
Проектът обхваща както къщи в града, така и къщи на самотни възрастни от околните села. Предвидените за реализацията му 3000 лв обаче не достигат за разходите за пътни на учениците, за да се придвижват до селата и обратно. Участниците в проекта също ще си помогнат финансово като продават половината от получената реколта на пазара. В края на март тази година те организират благотворително парти, от което успяват да съберат 200 лв и 100 лв допълнително от продажба на нарисуван по време на партито графит, за който е бил организиран търг. Засега ще бъдат посещавани предимно къщите на самотни пенсионери от града.
От своя страна, кметът и служителите на общината също подкрепят учениците и търсят допълнително финансиране на проекта от различни фирми. Досега 3 фирми са се отзовали в помощ на младежката инициатива.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!