На 12.02.2016г. в Бургас започнаха да функционират първите за България соларни дървета, които са направени като продължение на проекта “Изнесени информационни офиси, захранвани със слънчева енергия”. Соларни дървета има на много места по света, но тези в България са уникални. Освен телефони, лаптопи, фотоапарати, таблети и други мобилни устройства, те са приспособени да зареждат и електрически инвалидни колички. На тях едновременно могат да бъдат зареждани 2 инвалидни колички и 12 мобилни устройства с USB.

Идеята се ражда през миналата година на едно събитие на Българската соларна асоциация в Морската градина в Бургас. Оттам случайно минава жена с инвалидна количка с електрическо захранване и пита дали би могла да я зареди от соларните захранвания. Така се установява, че хората в инвалидни колички с електрически заряд не могат да си заредят акумулаторите никъде навън.
solar22Соларните дървета са от голяма полза за трудно подвижните хора, които в повечето случаи, се страхуват да излизат по-далеч от домовете си, поради опасността акумулаторът на електрическата количка да се изтощи и да не успеят да се върнат у дома. “Няма такова устройство в света за зареждане на инвалидни колички “-твърди изпълнителят на проекта, Мирослав Димитров от Техносън ООД. Създадени са и специални кабели за зареждането на количките. Единственото условие е потребителите да ги носят със себе си, когато излязат.

соларно-дървоВ дървото е вградена фотоволтаична захранваща система, разработена от българи, наречена “Exeron”, която има награда от Мюнхен през 2013 г. за иновация. Тя позволява образуваната и неизразходвана през деня електроенергия да не се губи, а да се съхранява в акумулаторен блок. Освен като зареждащи устройства, дърветата функционират и като ефектно градско осветление през нощта.

Футуристичния дизайн на бургаските соларни дървета също е без аналог в света. Той е създаден от арх. Емил Бурулянов от студио „Декор дизайн“, чиято идея е и соларната пейка, конструирана през септември 2015 г. в Морската градина в Бургас.

Соларните дървета, освен че могат да зареждат безплатно различни мобилни устройства, разполагат и с удобни места за сядане, както и безжичен интернет. Те се намират на ключови места в Бургас. Първите от тях са разположени на площад “Тройката” в центъра на града. Още една инсталация се планира да бъде монтирана в близост до сградата на Бургаския свободен университет.
Инсталациите са изградени по проект „ФИЕСТА – Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата“, финансиран от програма „Интелигентна енергия – Европа“.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!