В Ла Пас, административната столицата на Боливия, заработи завод за рециклиране, който преработва тоновете отпадъци, изхвърляни от града, в еко материл за мебели. Първите произведени от него училищни столове и маси съвсем скоро ще бъдат разпределени в училищата.

В Боливия превръщат тоновете отпадъци в модерна училищна мебел

Снимка: http://www.roundjuan.com

„Генерираме огромно количество пластмасови отпадъци и когато се изхвърлят неправилно, те запушват отводнителната система на града и в крайна сметка довеждат до наводнения, които пък освен имуществени вреди, причиняват и болести“, заяви на официалното откриване на завода, сенатор Синтия Вилар. -„Така взехме решение, че преработването на тези отпадъци е не просто полезно, но и жизнено необходимо! А и по този начин не само почистваме и опазваме околната среда, но и осигуряваме препитание на бедните.”
Заводът може да произвежда около 1000 ученически стола в рамките на месец, а приблизително 24 кг смесени „меки пластмаси“, използвани като хранителни опаковки, са необходими, за да се направи един стол, който се оформя от отделни дървени парчета и дори се проектира с резервни части.
Градското сметище се намира на 3600 метра надморска височина и всеки ден тук се изсипват приблизително петстотин тона отпадъци. Властите в Ла Пас са наясно, че подобно „трупане” няма как да продължава до безкрайност и затова предприемат мерки, като избират да вложат в скъпоструващото съоръжение.

В Боливия превръщат тоновете отпадъци в модерна училищна мебел

Снимка: http://newsinfo.inquirer.net

“Над две трети от този твърд отпадък, могат да преминат през процеса на рециклиране”, обяснява Рубен Ледесма, директор на компанията за сметопреработване.

Проблемът, както на много други подобни места, е залежавал с години, но въпреки това дългосрочната цел е до 2040 година, Боливийската столица да бъде превърната в зона с нулев процент отпадъци. Началото е сложено преди пет години и разработеният тогава модел за разделно събиране на боклук днес дава очакваните резултати.
Всички обществени институции и частни организации, както и жителите на Ла Пас, са окуражавани да събират разделно отпадъците и да ги предават в пунктове, наричани “Зелени точки”.

В Боливия превръщат тоновете отпадъци в модерна училищна мебел

Снимка: http://www.roundjuan.com

В специални контейнери в училищните дворове децата изхвърлят разделно пластмасовите опаковки от храната и напитките си. Събраните отпадъци се откарват до площадките за сепариране, а на поточна линия в завода етикетите на бутилките се отлепят. Така подготвеният материал преминава към процеса на преработка, поставя се в калъпи, изпича се на триста градусова температура и се превръща в мебелни плоскости. Маси, столове и пейки, които се изработват от тях, връщат „боклука” в училищата, но под безопасна и екологична форма.

С този проект се рециклира и използва повторно онзи ресурс, който всички населени места по света трупат на т.н. сметища, но пространствата за складиране на отпадъци са на изчезване, а и както всички знаем, не рядко се оказват бомба със закъснител, поради отделяните вредни емисии.

В Ла Пас са убедени, че подетият от тях модел за преработка на пластмасови отпадъци тепърва ще разкрива достойнствата си и в бъдеще освен училищна мебел, с него ще се раздвижи и производството на мебели за дома, както и на евтини, но качествени строителни материали за изграждането на жилища за социално слабите жители на столицата.

Процесът на преработка на отпадъците и превръщането им в училищна мебел:

https://www.youtube.com/watch?v=HJ9sYQf4iYY


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!