Добри новини от Варна пристигнаха тези дни. Българите за пореден път доказаха колко са изобретателни. В морската столица ще бъде монтирано първото по рода си съоръжение, което ще помага на хората с уреждания да влязат в морето. В момента хората, които са трудноподвижни им е доста трудно или да кажем почти невъзможно да влязат във водата. Това е така, защото нито един български плаж не е съобразен с тези хора. Няма нормална пътека, по която да преминат, за да стигнат до брега. Но от 19 юни няма да е така, за един от плажовете във Варна. Съоръжението се нарича „Водно конче“ и представлява пътека, която ще предвижва хората с увреждания до водата. Новото съоръжение ще бъде разположено на плажа в местността  Карантината намиращ се в кв. Аспарухово.

Нетрадиционното  помощно средство представлява платформа, на която човекът с увреждане сяда и се приближава бавно към водата. Платформата ще работи изцяло с помощта на слънчевата светлина.  До съоръжението е построена и съблекалня, съобразена отново с нуждите на хората с увреждания.

Плаж Аспарухово, Варна. Автор на снимка:Денислав Методиев

Практична, удобна и екологична е  разработката на варненци. Зад проекта стоят хора от фондация „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия“. Представител на фондацията е Пламен Климов, който посвещава много голяма част от времето си, на хората с увреждания. Хората от фондацията са мотивирани за създаването и на други съоръжения, те имат идея и за плаващ плажен стол „Водно конче“ и „Водно конче“ за влизане в басейн.

Областната администрация във Варна, както и Министерството на младежта и спорта, подкрепят започналата кампания за интегриране на хората с увреждания. Тъй като сумата е непосилна за фондацията, те организираха благотворителен арт търг. Бяха изложени художествени фотографии на Дияна Димитрова, която с радост предостави събраната сума на „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия“. Бяха избрани фотографии, които разкриват невероятните кътчета на България, а именно нос Калиакра, бреговете на Тюленово и Камен бряг, Яйлата, Болата, Шабла, околностите на Каварна,  Балчик, Варненския залив, устието на Камчия и много други.

Вярваме, че в бъдеще ще има подобни съоръжения на повече плажове в България.

 

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!