600px-Flag_of_UNICEF.svg_

снимка:security.bg

 

Сътрудничеството между Orange centre и Unicef (УНИЦЕФ) реализира една обща програма – Всяко дете има право на образование, стартирала на 15 октомври 2013 година. Програмата цели да се даде възможност на всяко едно дето в България да получи образование.

УНИЦЕФ е световна организация и работи в повече от 190 страни. През 2012 и 2013 година Уницеф е провела проучване за децата в България, които не са записани на училище и децата, които преждевременно са напуснали образованието си и каква е причините за това.

Какво показва анализът след направеното проучване? В България от общо 700 000 деца на възраст от 7 до 18 години: повече от 10 000 деца никога не са посещавали училище. Повече от 20 000 момичета и момчета на възраст от 12 до 24 години са напуснали училище, преди да завършат началното си образованието, а 37,7 процента от децата на възраст от 15 до 19 години са напуснали училище, преди да завършат IV-ти клас.

снимка: sh.bg

Oranges centre, като дългосрочен партньор на УНИЦЕФ, ще вложат съвместни професионални усилия, заставайки зад една обща кауза под надслов – Да дарим знание за децата на България. С набраните средства ще стимулират програмите на Уницеф, които главно са концентрирани към развитие на ранното обучение и възпитание, предучилищно образование, подкрепа на подрастващите за задържане в училище. Като основно ще се работи с най-уязвимите общности в страната.

Преждевременното напускане на класната стая затваря вратата към бъдещото развитие на детето и поставянето му в тежка социална и икономическа среда. Целта на програмата е да се предостави възможност на децата да посещават училище, и да развият своя потенциал. Хиляди деца напускат училище всяка година и основното желание е да се предотврати този процес, защото децата са бъдещето на България. Всяко дете има право да се развива пълноценно, това споделят от Oranges centre.

Факта, че толкова много деца напускат училище е повече от сериозно. Според Таня Радочай, представител н а УНИЦЕФ за България, единственият начин бъдещото поколение да живее по-добър живот, да се чувстват независими и свободни, да се справят с нестабилната социална система, да се преборят с обществената несправедливост – това е образованието. Образованието е пътят към лична и обществена свобода.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!