Добри новини за ценителите на изкуството и почитателите на музеите. За тези от вас, които харесват античната история, има открита изложба в Националният археологически институт с музей при БАН. Там може да откриете изложбата „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале“, както и „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“. Първата експозиция, както сигурно сте се досетили, е предоставена от френския музей -„Лувър“. Съкровището датира от римската епоха, намерено е в Боскореале, Италия. То е било скрито в цистерна за вино в римската вила дела Пизанела, запазило се благодарение на пепелта на изригналия вулкан през 70 г. сл. Хр. Предполага се, че сервизът е принадлежал на жена на име Максима, което име е върху повечето предмети. Самият сервиз включва: съдове за хранене и пиене, чифт златни обеци, лъжици, триподи и др.

Другата експозиция е със съдействието на Регионален исторически музей Стара Загора. В нея са включени предмети от бита на тракийски аристократи, от надгробната могила Рошава Драгана, както и от други могили. Смята, че находките датират от I в. сл. Хр. от местността „Чаталка“.

За любителите на музеите, добрата новина е откриването на Новата Национална галерия на България. Нейното откриване е предвидено за 28 май 2015г. тя се намира в т.нар. „Квадрат 500” между храма „Св. Александър Невски”, паметника на Васил Левски, бул. „Васил Левски” и ул. „Оборище. Галерията има площ от 16 000 кв.м., 28 зали и повече от 2 000 произведения на българското и чуждестранното изкуство.

Билетите са на цени 6 лв. за пенсионери, студенти и ученици и по 10 лв. за всички останали. Във вторник и сряда може да не заплащате такса, ако сте студент или ученик, а след 14ч. в четвъртък, входът е без такса за всеки.

Присъствието на тези експонати и откриването на галерията са поредните признаци, които доказват, че София се превръща в красива и завладяваща столица.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!