снимка: bnr.bg

снимка:bnr.bg

Видин е град с многовековна история, но ако не се предприеме незабавна политика за спиране на депопулационните процеси във Видинско и цяла Северозападна България в бъдеще се очаква областта да се обезлюди подобно на Странджа.

В малките населени места около Видин все още живеят хора, хора живеещи в абсолютен недоимък, като на места се вижда бурно да се вее с пъстрите си цветове българският трибагреник, а на входните врати на селските къщи е нарисувано българското знаме, като че ли те приветстват тържествено с поздрава „Добре дошли в България„.

Това лято от 11 август до 11 септември, Видинската света митрополия организира кампания за набиране на финансови помощи и учебници за ученици в нужда от Видин и епархията. По думите на епископ Поликарп Белоградчишки по случай новата учебна година много семейства са се обърнали за помощ и подкрепа от Видинската света митрополия. Митрополията няма как да помогне на всички нуждаещи се, затова всяка година организира дарителска кампания. Всеки, който желае и има възможност, може да помогне на тези хора:

Надяваме се, че хората ще откликнат, за да подпомогнем учениците и да дадем едно добро свидетелство, че както Църквата, така и благочестивият народ се грижат за онези, които имат нужда. Ние сме организирали и друг път такива инициативи и те са имали много добър резултат”, са думите на епископ Поликарп.

Много българи, живеещи в чужбина са изявили желание да подкрепят финансово бедните семейства от Видинския район.

Дарени са голям брой тетрадки, учебници, дрехи, които са разпределени на ученици от Брегово, Ново село и по-малките населени места от област Видин.

Направен е списък с ученици от социално слаби семейства, като подкрепа ще получат първо най-нуждаещите се.

Надявам се с това да им дадем един добър тласък в подготовката им за училище”, каза епископ Поликарп.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!