Питате се дали не е проведена класация за най-добър квартал в България, за която не знаете? Отговорът е – не. Тук не става въпрос за класации, гласувания, рейтинг и т.н. Касае се за добри дела, продиктувани от великодушие, съпричастност, състрадание, милосърдие, висок морал, безрезервна отдаденост и чувство за граждански дълг, при това напълно безвъзмездно. В това отношение, на фона на кризата в национален мащаб, квартал „Аспарухово” може да се похвали със серийното им производство.

Дарение - Аспарухово

Снимка: Facebook

Благотворителна акция за Родопите

На 15 март 2015 година стартира акция за набиране на средства в помощ на засегнатите от снежния капан в Родопите. Организаторите създадоха Фейсбук група, а информацията за нея и целите й се разпространи почти мигновено. Благодарение на отзивчивите дарители, за един ден бяха събрани над тон и половина продукти от първа необходимост – храна, лекарства, свещи, памперси, дори електричество – внушително количество за размерите на квартала. В дарението се включиха и две фирми, които подариха на бедстващите по един генератор за ток. Хора от всякаква възраст, пол, религия и етнос даряват каквото им е по силите, водени от единственото желание да сторят поредното добро дело. След като организаторите успяха да уредят и транспортирането, те лично доставиха първата пратка в гр. Мадан на 16 март (един ден след старта на кампанията), въпреки тежките пътни условия и натовареният автомобил.

Акцията за събиране на дарения се води под стриктна отчетност и ще продължи до 21 март 2015 година, 18:30 часа. Желаещите да се включат могат да видят направените до момента дарения във Фейсбук групата „АСПАРУХОВО В ПОМОЩ НА БЕДСТВАЩИТЕ В СНЕЖНИЯ КАПАН” или да се консултират с организаторите, които поддържат връзка с Община Мадан и сами да преценят с какво могат да помогнат. Пунктът за дарения се намира в гр. Варна, кв. „Аспарухово”, ул. Искър 48.

Плаж Аспарухово

Авторска снимка: Денислав Методиев за DobriNovini.com

Почистване на плажната ивица

В квартал „Аспарухово” краят на едно добро дело означава начало на друго. На 22 март 2015 година в 10:00 часа се организира почистване на плажната ивица в квартала. Инициативата се казва „Да върнем чистотата на най-хубавата плажната ивица във Варна!” и също си има Фейсбук група. До момента желание за участие са заявили около 40 души. Организаторката апелира към желаещите да вземат участие, да си носят ръкавици, чували, усмивки, вяра и желание.

Така само за една седмица кварталът за пореден път доказа, че не случайно е получил името на основателят на българската държава. Споменавайки „държава”, много хора се питат къде са институциите. Преди да виним институциите, трябва да се запитаме какво всъщност са те. Те са общност от хора, също като една Фейсбук група. Ако ние, хората, станем по-добри, то общностите, които сформираме, също ще са по-добри. Ще работим за по-добра кауза, ще правим повече добри дела и ще живеем в по-добър свят.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!