Усилени ремонтни дейности налагат извънредна организация на движението в гр. Варна. Въпреки временния дискомфорт, който се създава за водачи на МПС и пешеходци, всички осъзнават необходимостта от освежаване на остарялата пътна мрежа в града и търпеливо чакат завършването на проекта.

За изграждане, поддръжка и ремонт на пътната мрежа, Община Варна е предвидила около 20 млн. лв. Те  включват цялостен ремонт на възловия за града бул. „Цар Освободител”, от бул. „Княз Борис І” до ул. „Отец Паисий”, която също е предвидена за ремонт. Също така, ремонтни дейности ще засегнат улици в Цветния квартал, кв. „В. Левски”, кв. „Аспарухово”, панорамен път кв. „Галата” – м-ст „Ракитника”. Освен ремонта на улици покрай МБАЛ „Св. Анна”, в проекта е предвидено изграждане на джоб на спирката пред болницата, което значително ще облекчи трафика по бул. „Цар Освободител”.

Ремонт на бул. "Цар Освободител" - гр. Варна

Снимка: Денислав Методиев

В общинския бюджет са предвидени средства за изграждане на няколко открити паркинга, което е важна стъпка към разрешаване на проблемите с паркирането в централната градска част. Ще бъдат поставени нови светофарни уредби. Ще има ново осветление на някои улици.

Усилено ремонтират и пешеходната зона в центъра на гр. Варна. Проектът е финансиран с евросредства и е на стойност 4,5 млн. лв. Той включва поставяне на гранитни и клинкерни плочи на площ от около 30 дка, изграждане на два нови фонтана, оформяне на шест площада, зони за отдих, голяма детска площадка в градинката зад операта, цялостна подмяна на уличното осветление. Новите плочи притежават висока устойчивост на изтъркване, не се плъзгат във влажно време и притежават необходимата товароносимост за преминаване на превозни средства.

Ремонт на пешеходната зона в гр. Варна

Снимка: Денислав Методиев

Осъществяването на проекта ще се извърши непосредствено след подмяната на подземната инфраструктура на кабелните оператори. Проектът се изпълнява на отделни етапи, с което се цели причиненото неудобство на пешеходци да бъде сведено до минимум.

Ремонтите в града, особено тези в централната част, се правят в момента, за да може в началото на туристическия сезон да бъдат създадени добри условия както за туристите, така и за жителите на града. Целта е облекчаване на иначе интензивния трафик през летния сезон, което би гарантирало по-пълноценна почивка и по-голям брой туристи. Всичко това ще допринесе за ускореното развитие на гр. Варна като европейски град.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!