С решение на Националния филмов център (НФЦ) от 2005 година, филмовата общност в България, отбелязва всяка година професионалния си празник на 13-ти януари. Денят е не случайно избран – на тази дата през 1915 г. в Модерен театър, се е състояла обществената прожекция на първия бълг. игрален филм „Българан е галант” – черно -бял и ням, на В. Гендов, в който той е и сценарист, и режисьор, и актьор, и монтажист. Копие от филма не е съхранено, но кино общността у нас е приела датата 13.01.1915г. за официален Ден на българското кино, защото именно с нея се слага началото на родната киноиндустрия.
Честванията по повод 100 години родно кинопроизводство, са предвидени в два етапа – официална и целогодишна програма, която ще проследи развитието на киното у нас по десетилетия. През януари вече бяха представени малко запазени заглавия от преди ІІ-рата световна война, а месец февруари ще е посветен на филмите от 50-те години и така до края на годината. През последния месец на 2015-та ще можем да се насладим на най-добрите игрални филми, създадени след 2010 досега. На 60-те, 70-те и 80-те години, ще бъде посветено повече време – по два месеца, защото през тези десетилетия българското кино е било най-продуктивно. Кинопреглед от епохата или анимационен филм от съответното десетилетие ще предшестват всяка прожекция в кино „Одеон“. Понеделниците са „резервирани“ за най-значимите български документални филми.
Топлите месеци ще позволят прояви на открито, а директорката на филмотеката, Антония Ковачева, обещава множество любопитни инициативи. Една от тях ще е издаването на книга на няколко езика, посветена на българската кино история.

Със „100 любими български филма“ Българската национална телевизия става част от програмата за отбелязването на празника. Те започнаха излъчването на своеобразната класация още от миналата година, а „Оркестър без име“ и „Вчера“, очаквано се оказаха сред най-обичаните имена в кино афиша.

Българското кино чества своя стогодишен юбилей

Монета „100 години българско кино“
Снимка: http://fr.numista.com

Пощенска марка, изобразяваща стара кинокамера и надпис „100“, в който филмови ролки са заменили нулите, и монета „100 години българско кино“ с номинал 10 лв, пуснати вече в обръщение, са приносът на Български пощи и БНБ към честванията.

В Министерството на културата, зала „Средец“, може да се види фотоизложба под наслов „Зад кадър“, в която са запечатани любопитни работни моменти от стотици емблематични български филма. Включени са безценни архивни кадри, които напомнят богатството и значимостта на  киното у нас. Представители на организаторите на честванията съобщиха, че родното кино ще бъде специално представено и на международните фестивали по случай своя юбилей. Стефан Китанов , директор на „София филм фест“, и Жана Караиванова от „So Independent“ – фестивал за независимо американско кино в София и за българско – в САЩ , обещаха своята подкрепа за задграничното представяне на киноиндустрията ни.

Не е нужно юбилеят на българското кино да бъде приеман с патос и гръмки фрази „И ний сме дали нещо на света…“, но е хубаво да си припомним качествените БГ продукции, произвеждан в трудни и размирни времена. Към днешна дата публиката е доста по-взискателна и изисква много по-задълбочени сценарии и режисура, но това не означава да не уважаваме и признаваме труда на родните кинодейци от миналото. Вече сто години, българското кино изживява своите спадове и възходи и само фактът, че продължава да оцелява, е достоен за уважение!

Пожелаваме му още много по сто да жъне успехи, а предстоящото участие на няколко български копродукции на фестивала Берлинале, доказват, че си заслужава да гледаме на бъдещето с позитивизъм.

„Българан е галант“- римейк от 1998г. с режисьор Ю.Минков и сценарист Д.Статулов.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!