Филмовият фестивал във Венеция е най-старият кинофестивал в света, а тази година се проведе неговото 70-то юбилейно издание. След 20 годишна пауза България се състезаваше в конкурсната програма с ,,Отчуждение‘‘ (Alienation) на Милко Лазаров, който е дебютен за режисьора и е продукция на БНТ. Лазаров работи по сценария повече от три години, но заснема филма само за 18 дни.

,,Отчуждение‘‘ се прие изключително добре от публика и критика и взе две награди – Специалната награда  ,,Европа синемас лейбъл‘‘, а Милко Лазаров получи награда за най-добър режисьор от критиците на Средиземноморския регион и Федерацията на европейските критици. Освен това филмът беше избран за участие в специалната програма  ,,Венециански дни‘‘ в Седмицата на кинорежисьорите и получи номинация за дебют ,,Лъв на бъдещето‘‘.

Директорът на ,,Венециански дни‘‘ – Джорджо Годзети остана възхитен от филма: ,, Това е филм, който наистина искам да ви покажа.  ,,Отчуждение‘‘ е за мен беше шок от любов. Защото е много оригинален, много силен, това е фантастична кинематография!‘‘

Премиерата на лентата беше на тазгодишния ,,София филм фест‘‘  и взе награда за най-добър български филм. След отличията във Венеция, ,,Отчуждение‘‘ започва своя фестивален живот и ще бъде показан във Корея и Варшава.

Филмът ни разказва историята на грък, който пътува до България, за да си купи дете за сумата от 10 000 евро. Бебето е неродено, затова се налага героят да остане в  малко планинско село заедно с майката на бебето и нейния глухоням брат.

Сценарият е дело на Лазаров, Георги Тенев и Китодар Тодоров, оператор е Калоян Божилов, а  в главната роля е Христос Стергиоглу. В актьорския състав са и Ованес Торосян, Китодар Тодоров, Мариана Жикич, Неда Искренова, Ива Огнянова.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!