Белградската федерация по шахмат - организатори на турнира

Белградската федерация по шахмат – организатори на турнира

Със силен старт отбеляза участието си ученик от Велико Търново на интернационално състезание по шахмат „Белград оупън 2013”, което се провежда в Сърбия.

Близо двеста участника от дванадесет държави се състезават в международния турнир, който се организира за двадесет и седми път. Ученика Емил Стефанов се представи отлично с реми в битка с Алексей Кислински, който е на двадесет и девет години и е от Чехия. Стефанов продължи авторитетното си представяне и срещу Александър Стаменкович, Сърбия, а в поредния тур отбеляза победа над Йелена Миленкович, също от Сърбия. В четвъртия кръг на шахматното състезание Емил от Велико Търново победи и Лазар Ставняк от Босна и Херцеговина. Международния турнир по шахмат в Белград е един от най-престижните, защото участват тринадесет гросмайстори, четиринадесет световноизвестни майстори и над двадесет фиде майстори. Към този списък се включват и най-добрите начинаещи шахматисти от света. Някои от страните със свои спортисти са Австралия, Чехия, Бозна и Херцеговина, Австрия, Турция, Черна гора, Гърция, Румъния, Македония и Русия. От България в турнира участват четири шахматисти – Любомир Данов, Цвета Галунова, Емил Стефанов и Деян Нинов. Любопитен факт е състезателния номер на най-добре представилият се до сега българин, Стефанов, – надолу в класацията – деветдесет и седми номер. Любомир Данов също се представя добре в класирането до момента. Емил Стефанов е представител на природо – математическата гимназия „Васил Друмев” във Велико Търново. Една от най-трудните шахмат срещи за ученика е тази с известния сръбски гросмайстор Алексей Кислински, продължила над пет часа.

ПМГ "Васил Друмев"

ПМГ „Васил Друмев“

Любопитен факт е, че в тази среща Стефанов надделява над сърбина почти до петия час. Кислински успява да се спаси благодарение на повечето останали пешки на Стефанов като постига ситуация „вечен шах”. Второто равенство на Емил в турнира е с фиде майстора Стаменкович. Йелена Миленкович не успя да се концентрира и бе победена от българския ученик. Друг фиде майстор – Лазар Ставняк също загуби от Стефанов в тежка шахматна среща. Според временната класация на „Белград Оупън 2013” Емил е на тридесет и второ място от около двеста състезатели. Ученика има три точки – толкова колкото имат шахматистите от дванадесето до четиридесет и второ място. Любомир Данов също е натрупал три точки. Николай Йорданов е един от международните съдии на международното състезание.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!