Победителите за 2014 на Наградите на Европейския съюз за литература бяха обявени днес на Франкфуртския Панаир на книгата.
Милен Русков бе избран за най-добър и обещаващ автор като представител от България със своя роман „Възвишение“, а останалите писатели, отличени в същата категория са: Бен Блуши (Албания), Jan Němec (Чешка република), Макис Tsitas (Гърция), Oddný ЕИР (Исландия), Janis Jonevs (Латвия), Armin Ohri (Лихтенщайн), Pierre J . Mejlak (Малта), Огнен Спахич (Черна гора), Marente де Moor (Холандия), Uglješa Šajtinac (Сърбия), Birgül Oğuz (Турция) и Иви Wyld(United Kingdom).
Поздравления към победителите отправи Андрула Василиу, европейският комисар по образованието, културата, многоезичието и младежта, която подчерта, че всяка година наградата се посвещава на най-добрите и нови автори в Европа, независимо от произхода или езика им. Идеята е да се откроят най-интересните съвременни литературни произведения, да се насърчат трансграничните взаимоотношения, както и превода, а съответно и четенето, на литературни творби от други страни.

Европейска награда за литература

Европейска награда за литература

Европейските отличия за литература се връчват от 2009 г. насам, а това е шестото поред издание, отдаващо почит на културното богатство на отделните народи, като тази година изненадващо номинираните бяха 13. Традиционно, журита в 12 от държавите участнички определят заслужилите автори, така че в рамките на тригодишен последващ период да бъдат представени всички включили се в програмата страни.
Европейската награда за литература няма аналог, защото единствена отличава малко познати, но обещаващи таланти и дава възможност на обществеността да опознае нови автори от различни страни.
Наградата също така е начин да се подчертае, че финансирането е достъпно чрез ЕС Creative Europe – програма за подпомагане превеждането на нова литература, така че тя да достигне до нови аудитории отвъд границите. През новия период програмата ще има общ бюджет от близо милиард и половина евро, което представлява увеличение с 9% в сравнение с предишните нива. Така ще се осигури финансиране за превод на близо 4500 книги и ще се даде възможност на повече от 250 000 културни дейци от различни страни и техните произведения да получат международна видимост и признание.
Имената на лауреатите неслучайно бяха обявени във Франкфурт – днес бе откриването на най-големият търговски панаир в международната издателска индустрия – със 7300 изложители от над 100 страни, около 275 000 посетители, над 3700 събития и около 9300 акредитирани журналисти, той събира ключови фигури от други медии, включително филмовата индустрия.
Президентът на Федерацията на европейските издатели, заяви: „Европейският девиз е „Обединени в многообразието“ и в търсенето на баланс, литературата играе невероятно голяма роля, тъй като помага за изграждането на мостове между нашите различни култури… Тази година тринадесет европейски лауреати, успяха да ни направят по-отворени към многообразието и различията, споделяйки с нас уникалността на своите култури.“
Всеки от излъчените победители ще получи награда от пет хиляди евро, както и възможността творбата му да бъде субсидирана и преведена на английски. Европейската комисия плаща и за превода, и за отпечатването на книга от наградените автори, на всички официално приети езици в ЕС, а също така поема и разноските на лауреатите за пътуването до Брюксел за церемонията по връчването на наградите. В присъствието на видни личности и дейци от света на литературата, културата, политиката и др., на 18-ти ноември в „Concert noble” в Брюксел ще се състои награждаването, последвано от дебат с наградените на тема как литературата помага гласът ни да се чуе в Европа и каква е ролята на литературната общност – автори, преводачи, издатели, литературни агенти, книжари и др., в изграждането на общо културно пространство на континента, тъй като с 24 езика и дори още повече държави – членки, Европейският съюз е символ на културното и езиково разнообразие. Дискусията, в която ще участва и българинът Милен Русков – тазгодишният носител на отличието, ще се проведе на 19 ноември 2014г. в Международната къща на литературите Пасса-Порта в Брюксел.

Калин Терзийски с Европейска награда за литература

Калин Терзийски
Снимка:www.vsekiden.com

Романът на Милен Русков „Възвишение“ е носител и на две родни отличия Награда „Христо Г. Данов“ (2012) и Награда „Елиас Канети“ (2013). Сюжетът на книгата обхваща епохата на Българското Възраждане, а авторът е избрал да разкаже историята с неповторимия изказ на българския възрожденски език.
Ще припомним, че Русков не е първият българин, носител на Европейската литературна награда – на изданието на конкурса през 2011г., неин лауреат стана Калин Терзийски. Тогавашното българско жури, с председател Г. Константинов, подбира богат списък с предложения и в крайна сметка спира вниманието си на книгата „Има ли кой да ви обича“ на Терзийски.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!