Президентът на Българска федерация по хандбал, Росица Бакърджиева, и дългогодишния експерт по хандбал Христо Коев подготвиха женски отбор, който спечели състезанието „Challenge trophy”.

Българския женски хандбален отбор - световен победител

Българският женски хандбален отбор – световен победител

Световноизвестният турнир се организира от Международната федерация по хандбал в Монтерей, Мексико. Най-добрият отбор на Африка и най-добрият на Европа играха тежка среща, в която българският отбор победи с двадесет и девет на двадесет и една точки (29:21). Победа от такъв клас е втора за България след сребърно отличие през 1993-та година. На световното първенство тази година африканския и българския отбори победиха съответно други три отбора, за да стигнат до финалния сблъсък. По пътя към крайната среща отборите се изправиха срещу най-добрите хандбалистки от Тайланд и Канада. Още в първата част от последната среща българките успяха да натрупат голяма преднина. Ралица Тодева и Станислава Димитрова отбелязаха първите попадения във вратата на африканския тим. Съперниците отвърнаха с десетина хандбални изстрели към вратарката Кристина Миланова, но всичките спряха в нейните ръце. С бавни темпове българската атака се разви, но ръководителя на Конго направи прекъсване, за да спаси отбора си. Това разбира се не помогна и африканките получиха още пет гола след почивката. Малко преди завършека на първото полувреме контузия получи Анна Инджова, но на нейно място дойде друга хандбалистка и срещата продължи в същото темпо. Чудесното представяне на българската вратарка доказа за пореден път силния й талант.

Африканките изпадат в защита

Африканките изпадат в защита

Нейното майсторство обезкуражи африканките и те започнаха да допускат все повече грешки. Някои от тези грешки са причината Ралица Тодева да направи два успешни гола един след друг. Психиката на Йосифова не издържа и тя фаулира африканска състезателка, за което получи червен картон и напусна играта. За да внесат спокойствие у българките, нашите треньори прекъснаха играта и вдъхнаха кураж у състезателките. Второто полувреме на срещата стартира с две точни попадения на Лора Сарандева и Лидия Ковачева. До края на мача българските хандбалистки успяха да увеличат головата разлика в тяхна полза. С тази своя победа България е вторият европейски отбор, спечелил престижната международна купа на световната федерация по хандбал. Българският отбор се представи повече от блестящо на провелия се турнир – осем победи, нула загуби и нула равни срещи. С тези резултати хандбалистките без съмнение влязоха в златната история на българския хандбал за жени.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!