23-тата поред българска експедиция до Антарктида, с участието на Д. Боянов, Н. Петков и Ал. Шопов, приключи с поредно международно постижение. В началото на годината, тримата станаха и първите алпинисти, покорили и измерили Големия иглен връх (1679 м) на о-в Ливингстън, а благодарение на тях, днес на върха се вее българският трибагреник.

Големият иглен връх се намира на разстояние от около тридесет км от бълг. антарктическа база „Св. Климент Охридски“. По време на мисията, алпинистите изкачват и напълно непознат връх, който кръщават на името на столицата ни – София, и с който допълниха списъка с български местности на Южния полюс – връх Радичков, връх Силистра, ледниците Сребърна и Магура, както и много други, доказват неутолимия глад на българските учени и алпинисти да покоряват и изследват. Главната цел на проекта бе да разберат кой е най-високият връх на Тангра планина (най-висок засега се счита вр. Фризленд (1700 метра)). Българската мисия стартира през месец ноември 2014-та година, а всички български полярници, ще са на родна земя след месец.

Според Боянов, най-ценното на експедицията е, че са се придвижвали в напълно неизследван район, търсейки път при негостоприемни климатични условия и изключително сложен релеф с трудно предвидими опасности. Прекосяват много ледници, в които, под въздействието на вятъра и снегонавяванията, са останали „замаскирани” дълбоки цепнати, в повечето случаи над 50м. Всяка крачка е предизвикателство и непрекъсната дилема дали си стъпил на въздушен мост, или ходиш по твърда повърхност.

Дойчин Боянов и Николай Петков Снимка: http://bnr.bg

Дойчин Боянов и Николай Петков
Снимка: http://bnr.bg

Дойчин Боянов стана известен с изкачването си на връх Еверест без кислородна маска, но самият той твърди, че предизвикателствата и емоциите при стъпването на връх София не са били по-малки. Алпинистът споделя, че чувството да стъпиш там където никой друг преди теб не го е правил, е наистина различно и много по-голямо от това, когато е изкачвал всеки един от 8-хилядниците в кариерата си.

„Премиерни, неизкачвани върхове“ е един изключителен роден проект, посветен на планината Тангра – най-българската територията извън Балканите, където повечето върхове са недокоснати от човек. За проф. Христо Пимпирев, ръководител на екипа, целта е постигната на 100%, тъй като въпреки тежките метеорологични условия, са изкачени няколко непознати върхове. Боянов и Петков са носели прецизна и модерна джипиес система, както и топографска техника, предоставена им от Министерството на отбраната, с която са измервали височините на непокорените върхове и по този начин са осигурили успешния завършек на научната част на мисията. Световната география ще получи отговор на въпроса „Кой връх на Тангра е най-висок?” благодарение на българския изследователски дух. Предстои да се направят съответните обобщения на резултатите, както и изчисленията да бъдат потвърдени и от други, независими учени, но предварителните данни сочат, че новопокръстеният връх София се извисява на около 1680 метра.

Централна Тангра планина, отляво надясно Големия иглен връх и върховете Левски и Лясковец Снимка: http://bg.wikipedia.org

Централна Тангра планина – Големия иглен връх и върховете Левски и Лясковец
Снимка: http://bg.wikipedia.org

Стойността на цялата експедиция, Пимпирев определя на около триста и петдесет хиляди лева, като частично финансиране са получили от Столична община. Въпреки немалката сума, финансовата стойност на проекта е несравнима с геополитическите ползи за страната ни, тъй като по този начин успешно отстояваме присъствието на България на един далечен и все още недостатъчно познат континент.

Антарктида е истински неизследван рай за науката, но да не забравяме, че е въпрос и на външна политика и териториалност.

Следващата българска научна експедиция до Южния полюс се очаква отново да е през месец ноември.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!