снимка:

снимка: inews.bg

Ето с каква добра новина ни зарадваха учениците от националния отбор на България по информатика. За поредна година българският младежки отбор информатици показа, че е един от най-добрите в света.

Нашите ученици се завърнаха от VIII Младежка балканска олимпиада, която се проведе от 23 до 27 юни 2014 г. в гр. Белград, Сърбия. Четири медала завоюва българският отбор: един златен и три сребърни, съобщи БНТ.

В състезанието взеха участие представители от осем държави. Официални участници: България, Гърция, Mакедония, Молдова, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Таджикистан.

Ученици до 16 години имаха право да вземат участие в олимпиадата. Златен медал спечели Емил Емилов Инджев от гр. Русе, ученик в 8 клас – МГ „Баба Тонка“.
Със сребърни медали бяха отличени: осмокласникът Виктор Николаев Терзиев от гр. София, възпитаник на СМГ „Паисий Хилендарски“; осмокласникът Иван Даниелов Иванов, от София, Американски колеж и осмокласникът от гр. Шумен Иван Ганчев Ганев, ПМГ „Нанчо Попович“. (Информацията е публикувана в официалния сайт на Министерството на образованието и науката на 27 юни 2014 г.)

Ръководители на българския отбор по информатика са Антон Шиков и Петър Петров.

 

„Ние живеем в информационна епоха. Компютърните науки са променили света и ще продължат да го променят. Някои от вас са изгряващи звезди, които ще променят света и ние сме щастливи да ви придружим на тази малка част от вашето пътуване.“ – пише в сайта на JBOI 2014 (Junior Balkan Olympiad in Informatics):  jboi2014.dms.rs

За пореден път нашият отбор информатици доказа на света, че са едни от най-добрите. Поздравления за отличното представяне на всички ученици от националния отбор на България на 8-мата Младежка балканска олимпиада по информатика. Пожелаваме им много успехи в бъдеще по пътя на науката.

Основен спонсор на националния отбор по информатика е Фондация Америка за България (America for Bulgaria Foundation).


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!