index 1Отлично представяне на младите учени Румен Данговски и Райна Гаджева в най-престижното предуниверситетско състезание за наука и инженерство (Intel ISEF) International Science and Engineering Fair . Това е най-голямото международно състезание за ученици.

Тази година се проведе в Лос Анджелис, Калифорния, от 10-ти до 16-ти май. Повече от 1600 гимназисти от 70 държави са се състезавали, за да демонстрират независими проучвания.

Всяка година се провеждат местни и регионални научни конкурси в афилираната мрежа на Intel ISEF, като 8 милиона ученици от цял свят си съперничат за възможността да участват и да се състезават на Intel ISEF за 4 милиона щатски долара под формата на стипендии и награди.

Талантите, които стигнаха до финал и представиха България на Intel ISEF 2014 – Румен Данговски, Райна Гаджева и Любомир Янчев. Директор на Панаира на науката и иновациите – афилираният конкурс към Intel ISEF е Константин Делчев.

Румен Данговски е на 18 години и учи в Софийската математическа гимназия. Състезавал се е в категория математически науки, като печели второ място и парична награда от $1500. Райна Гаджева е на 18 г., ученичка в МГ „Константин Величков“, гр. Пазарджик. Тя спечели трето място и парична награда от $1000.

22544-ISEF-2-Rayna_2За проекта на Райна Гаджева и приложението му. Ето какво споделя тя: „Моят проект се занимава с един проблем в сферата на комбинираната геометрия. Този проблем е поставен още през 2006 г. от известния математик Александър Сойфер. Свързан е с покриването на квадрати с определена дължина на страните с единични квадратчета. Аз се занимавам с изследването на една конструкция и предлагането на нова, която да даде по-точна горна граница за един търсен минимален брой единични квадратчета. Новата конструкция, която предлагам, се оказва по-добра от тази, която е предложил авторът, поставил въпроса…“
Проблемите, свързани с комбинираната геометрия, намират широко приложение в живота като цяло. Използват се в компютърните науки при обработка на изображения, могат да се използват при суперрезолюцията на изображенията. Проектът е приложим и в геометрията, изобразителното изкуство. Комбинаторните проблеми намират приложение и в топлоизолацията, медицината, и много други сфери, споделя още Райна.

Румен Данговски се състезава за втора поредна година на световните финали на Intel ISEF  и смята, че има огромен напредък от миналогодишното си участие. Участвал е и в престижната школа Research Science Institute в Масачузетския институт по технологии (MIT).

22544-ISEF-1-Rumen_6
Миналата година проектът на Румен е бил изцяло в сферата на алгебрата, тази година е участвал с изследване на алгебрични структури, които не са комутативни (означава, че редът на операциите е от значение).

„Най-интересната характеристика на разработката ми е, че обединявам две различни теории… Така аз се запознах в дълбочина и започнах да работя с тези две тематики, които се мотивират най-вече от квантовата механика и квантовата физика. Там има т. нар. некомутативни обекти, което е противоположно на класическата механика, в която има комутативност. Самата комутативност означава, че A умножено по B е равно на B умножено по A. Ако дадем примера с числа, 4 умножено по 5 ще е равно на 5 умножено по 4. Интересен пример за некомутативност от нашия живот е операцията обуване на чорап и обуване на обувка. Ако разменим последователността на операциите обаче се получава различен резултат. Именно такива некомутативни структури разглеждам в проекта си. Долният централен ред ни помага да изследваме нивото на комутативност на алгебрите, които разглеждаме.“

Любомир Янчев е третият български участник, на 19 г., ученик в Софийска частна езикова гимназия „Ерих Кестнер”, състезава се в категория „Медицина и здраве“. При ожесточена конкуренция той участва с интердисциплинарен проект, касаещ биоинформатика, обичайното му поприще е информатиката.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!