Вместо официален костюм, красива дълга булчинска рокля, избродирана от италианска дантела, едно българско семейство си каза заветното „ДА“ облечени с традиционни български носии.

Нетрадиционните младоженци са Стойка Митева и Росен Митев от гр. Нова Загора, които организираха възстановка на традиционна тракийска сватба. Сватбената церемония се проведе по време на традиционния събор в „Лудогорие“ близо до Разград в местността Пчелина.  Булката и младоженеца са били облечени с традиционни български носии, голяма част от гостите също са били с български носии. Двамата влюбени споделят, че единодушно са стигнали до решението да „избягат“ от традиционните за това време сватби и не е имало разногласия относно цялата церемония. Красивата булка споделя, че никога не е мечтала да бъде облечена с булчинска рокля, а смята, че народната носия, никога няма да излезе от мода.

Гостите са били гощавани с курбан приготвен от 25 агнета, два тона и половина вино, 650 килограма сирена и кашкавали. Председателят на Сдружение „Лудогорие” Валентин Димов казва, че им е коствало много усилия покрай сватбата, защото е трябвало да купят 4000 глинени купи и 4000 дървени лъжици.

Българската сватба ще кандидатства в рекордите на Гинес не с един, а с цели три рекорда. За най-голямо количество сватбена яхния (два тона); за най-многолюдна старинна сватба (на сватбата са присъствали над 3000 души) и за най-дълга сватбена софра (952 м обща дължина).

 

Източник снимка: БГНЕС

Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!