Най-новата кино творба на режисьорката Изабел Коаксе – „Nobody Wants the Night“ (Никой не иска нощта), ще има честта да открие тазгодишния, 65-ти поред, международен филмов фестивал в Берлин. Киноафишът на Берлинаре стартира в началото на февруари с премиерата на съвместната испанско-френско-българска копродукция, в която копродуценти са Д. Гочев и Ар. Илиефф (One More Movie), а Дейвид Варод е изпълнителен продуцент. Nobody Wants the Night е реализиран благодарение на Национален филмов център (НФЦ), както и с любезното съдействие на Посолството на Кралство Испания в България.

Българска копродукция на Берлинале

Кадър от „Никой не иска нощта“
Снимка:novinite.bg

Сюжетната линия на филма с участието на носителката на „Оскар” Жулиет Бинош („Английският пациент”), се развива в началото на ХХ век и в сърцето на стегната от арктически ледове Гренландия, проследявайки детайлно живота на героите, отдадени на стремежа си към любов и слава. Според Дитер Кослик, директорът на Берлинале, Коаксе е създала впечатляващи и емоционално наситени образи на две жени, попаднали в изключителни и трудни обстоятелства. Сниманият в България, Норвегия и Испания филм, ще се прожектира в Берлинале Палас с най-новата система Dolby Atmos®, създадена специално за киносалони. Dolby Atmos е звуков формат, който предлага на зрителите мащабно слухово приживяване чрез разположените навсякъде в помещението високоговорители.

Освен Бинош, актьорският състав допълват силни имена, като Ринко Кикучи („Братя Блум”) – актриса с японски произход, и Гейбриъл Бърн („Обичайните заподозрени”). През годините общо шест са филмите, които Изабел Коаксе представя на Берлинския фестивал, а през 2009г. самата тя е била част от почетното международно жури на Берлинале.

Междувременно станаха ясни всички останали кино творби включени в конкурсната програма на 65-тото „Берлинале“. Общо деветнадесет премиерни продукции ще се борят за златна или сребърна мечка, в това число и още два филма с българско продуцентско участие.
„Aferim!”, с реж. Раду Жуде и съвместна продукция на Румъния, България и Чехия, също ще участва в основния конкурс. Копродуценти са Росица Вълканова от КЛАС Филм – България, Иржи Конечни от Ендорфилм – Чехия, и Ада Соломон (ХайФилм) от Румъния – носител на „Златна мечка” (Позиция на дете) и награда за продуцент от Евроимаж. Филмът е реализиран от Ню Бояна Филм и с подкрепата на НФЦ.

Българска копродукция на Берлинале

Кадър от „Аферим!”
Снимка:bnr.bg

„Аферим!”, който ще участва и на предстоящия „София Филм Фест“, проследява история от 19-ти век в областта Влашко, където Костадин, местният пристав, и неговият син Йоница, имат задача да хванат роб-беглец. Филмът се концентрира върху въпроса за обективната историческа истина и как се предават ценностите и навиците през поколенията. Акцентът е върху наследствеността и манталитета, и върху това как днешните, почти кармични проблеми, са в резултат от действия, случили се в далечното минало.
„Защо аз?” на „Чучков Брадърс”, е друга копродукция с българско участие, която ще участва в секция „Панорама” на Берлинале. Филмът на режисьора Тудор Джурджу (Румъния), е осъществен отново с подкрепата на НФЦ и Euroimages. „Защо аз?” ще се прожектира и на Балканския конкурс на 19-ия „София Филм Фест“, който ще бъде открит март месец.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!