Грабващо видео разтърси, разплака и докосна много българи в социалните мрежи и канали, публикуван в интернет през ноември. Автори и реализатори на видеоклипа са лейтенант Славена Желязкова и редник Станислав Йотовски. Видеоматериалът е заснет в Афганистан по време на мисията им, а участници в него са военнослужещите от взвода за охрана.

Какво знаем за нашите войни в Афганистан?

По данни на Министерство на отбраната:

  • от 2002 г. до декември 2014 г. участват 9 184 военнослужещи, като 476 от тях са жени.
  • оценките, дадени от коалиционните съюзници и афганистанските партньори  за представянето на българските военни формирования са изключително високи.

Хора, които са обикновени като нас и едновременно с това са необикновени. Хора, които пропускат личните си празници, за да направят делника на някой непознат малко по-спокоен. Хора-бойци или с една дума – „войници“.

Вътрешната сила на българските войници  дава кураж и вяра на много афганистански граждани, а добрата новина е, че чрез видеото-послание успяват да направят същото и за българските деца, макар и от разстояние. Смелостта и жаждата за живот нямат граници, за тях няма разстояние. Някои са бойци на бойно поле, други бойци в собствените си домове. Жестът  на българските военнослужещи, в подкрепа на българските деца в реанимация, е светла проява на човешката доброта и съпричастност. Мисълта, че благородната постъпка е дело на наши сънародници е още една причина да се гордеем с българщината, за българщината.

Добрата призивна кауза е подбудена от наближаващата благотворителна инициатива „Българска Коледа“. Мащабът на събитието не е никак малък.Събраните средства от кампанията за 2014/2015 г. са 1 964 800 лв.В допълнение на това е дарена апаратура за 15 372 лв., или общо 1 980 172 лв. Миналогодишната инициатива бе посветена на децата с вродени заболявания, а тазгодишната на децата в реанимация.

Децата на България имат нужда от нас

Източник на снимка:bgkoleda.bg

„Българската Коледа“  не е изброяване на цифри, не е само призив, не е самоцелно начинание, тя е източник на надежда за много деца, които бленуват един по-достоен и по-пълноценен живот. Българите извън България докоснаха сърцата ни, защо и ние (тези в България) не направим същото за наследниците на родината ни.

В контекста на професионалната терминология на войниците ни да пожелаем на децата в реанимация да се подготвят в пълно бойно снаряжение, а на нас, обикновените, да им помогнем  да преминат през битката за живот като стреляме по бутоните на телефоните си (и не само).

Мотото на „Българската Коледа“ е „Подари надежда на дете в беда“.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!