Разказът „Сляпата Вайша“, на един от най-популярните и четени родни автори след 89-та година – Георги Господинов, предстои да бъде филмиран с иновативната и все още експериментална технология Oculus Rift (Окулус Рифт) или наричана разговорно „добавена (виртуална) реалност“. Филмът следва сюжета за Вайша – момиче, виждащо с едното си око в миналото, а с другото – в бъдещето, и в този смисъл е „сляпа“ за настоящето. Господинов е носител на редица, както национални, така и международни престижни отличия, а неговата поезия и проза са сред най-превежданите произведения.

Всъщност анимационният филм, който се очаква да излезе тази година в Канада и Европа, ще бъде един от първите в света, създаден с помощта на Oculus Rift. По заснемането му работи световноизвестният български автор и аниматор на късометражни филми Теодор Ушев. От 1999 г. той живее в Монреал и работи за Националния филмов борд на Канада (NFB). Портфолиото му е подплатено с множество отличия, а междувременно преподава в над двадесет университета по света. През 2014 година, неговият филм „Глория Виктория“ е с номинация в челната десетица на „Оскар“-ите.

Снимка: www.oculus.com

Снимка: www.oculus.com

Интересното в съвместния проект на Господинов – Ушев е, че се работи с прототипи на виртуалната реалност с технологията Oculus Rift, която за момента е и най-усъвършенстваната. По същество, тя представлява проектиране на образи навсякъде около зрителя, като това става възможно със специални стереоскопични очила. Фактически зрителят става част от компютърно симулирана среда и може да влезе в кожата на героите – в случая на сляпата Вайша, да почувства това, което и тя, и да „съпреживее“ случващото се в главата ù. Цялото прожектиране на филма не се излъчва на стандартен екран, а се осъществява навсякъде около вас. Или иначе казано Окулус Рифт са очила, които следят движението на главата – щом се извъртиш вляво и „реалността“, в която си попаднал, се изменя. Досега устройството се определяше най-вече като геймърски аксесоар – позволява да се играе от първо лице, сякаш сте реален герой в напрегнат, но все пак виртуален свят. Навлизането на технологията в киното, само загатва за пълния ù потенциал и за възможностите, които ще се разкрият пред киноманите.

Анимацията „Сляпата Вайша“ се очаква да бъде завършена през май. Общият и първи за двамата именити българи проект, ще бъде реализиран със съдействието на престижни филмови институции. Филмът ще се спонсорира и продуцира от NFB на Канада и ще може да се гледа, както в традиционна 2D, така и в 3D версия. Популярната европейска телевизия “ARTE” – френски канал за изкуство и култура, която ще излъчи „Сляпата Вайша“ тази есен, също е от основните реализатори. От медията са се свързали в края на 2014-та година с Ушев, отправяйки му предложение да филмира историята за Вайша, използвайки свръх модерната технология.

Видео, показващо как действа и как влияе на хората технологията Oculus Rift


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!