източник на снимка: http://thefarmingnews.com/

източник на снимка:thefarmingnews.com

Всяка година множество фактори като употребата на някои пестициди, увеличаване броя на клетъчните предаватели редица заболявания и други, водят до загубата на приблизително 1/3 от популацията на пчелите по целия свят.

Независимо от причината, поради която популацията на пчелите ежегодно намалява, е необходимо да намерим решение за този проблем. Може би решението се крие в разработката на революционна нова технология, която цели да вникне и анализира по-добре поведението на пчелите. Bee Smart Technoligies е компания разработваща иновативни селскостопански технологии, които да подпомогнат тяхното опазване.
“Нашето устройство повишава здравето на пчелите и намалява както тяхната смъртност, така и разходите на пчеларите. Използвайки нашата технология, ние директно повлияваме, измерваме и повишаваме жизнеността на пчелните колонии.” – заявяват основателите на Bee Smart Technoligies Сергей Петров и Иван Кънев.

източник на снимка: http://ikarpress.com/

източник на снимка:ikarpress.com

Те предлагат 3 продукта. Първият от тях е наречен Hi Bee и представлява хардуерна и софтуерна операционна система. Тя е способна да проследи всички параметри на пчелната колония отнасящи се до нейната жизненост и продуктивност от разстояние.
Също така, Bee Smart Technologies предлагат и софтуерен продукт наречен Hi API, който използва геолокатори, за да анализира вътрешните условия и да изпрати данните до пчеларите, така че те да могат да реагират своевременно при необходимост.
Последното им предложение представлява устройство, което се прикрепя към кошера и отчита влизанията и излизанията на пчелите през деня.
Чрез своите устройства екипът на Bee Smart Technologies предлага ефективен метод за стабилизиране на пчелните популации и положително влияние върху пчеларския бизнес.
За да може проектът им да бъде завършен, те участват в международният конкурс Chivas The Venture. Конкурсът се организира от уиски бранда Chivas Regal и целта му е да подпомогне финансово млади предприемачи, които искат да развият обществено полезен бизнес.

източник на снимката: http://i.actualno.com/

източник на снимката:
http://i.actualno.com/

Състезанието е в самия си край, в който финалистите разчитат на вота на всички желаещи да гласуват хора. От вота на хората зависи разпеределението на 250 000 долара, които ще бъдат отпуснати на 5 ма от финалистите в състезанието. Миналата седмица Bee Smart Technoligies достигнаха до осмо място в конкурса, който ще приключи на 23 май.
Ако сте привърженици на идеите на Bee Smart Technoligies, можете да гласувате за тях на сайта на The Venture www.theventure.com (вдясно се гласува, чрез FB профил).


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!