Планинската спасителна служба при БЧК бе домакин на годишен конгрес. За първи път в 68-та годишна история на Международната организация по планинско спасяване конгресът се проведе в България.

Събитието бе проведено от 18 до 23 октомври 2016 година в хотел „Самоков” в Боровец. На мероприятието присъстваха 343 участници от 33 държави. Темата на тазгодишното събитие бе „Издирването – как да подобрим търсенето преди да започнат спасителните действия”.

Стартът бе поставен с така наречения Предварителен ден. Участниците трябваше да преодолеят десет демонстрационни центъра – упражниха елементи, а също така и нови практики в различни области на планинското спасяване.

В следващите дни задачата бе да се представят презентации и дискусии в комисиите на ИКАР. Комисиите са мястото за представяне и обсъждане на опит на планинските спасители от цял свят. Също така се разработват световните стандарти на планинското спасяване. Конгресът продължи с презентации и дискусии в комисиите на ИКАР в следните области: Земно спасяване, Въздушно спасяване, Планинска спешна медицина и Спасяване при лавинни нещастия, към която е и подкомисията Водачи на спасителни кучета.

България бе домакин на Международна организация по планинско спасяване

Международна организация по планинско спасяване. Снимка:pss-bg.bg

През един от последните дни, по традиция имаше представяне от местната организация домакин, планинските спасители от ПСС при БЧК направиха демонстрация. Демонстрацията бе на спасителни действия при евакуация на аварирала въжна линия, а също така и на издирване на пострадали с помощта на спасителни кучета.

Събитието завърши с Общото събрание на ИКАР. Конгресът, на който България бе домакин ще остане в историята на ИКАР с това, че се преизбра Президент на управителния съвет.

Представянето на България като домакин на ИКАР 2016 ще се запомни и с магическия звук на родопска гайда в изпълнение на планинските спасители Захари Димитров и Илия Джигошев. Планински спасители от цял свят, хванати под ръка, играха хоро.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!