Състоя се традиционният благотворителен концерт в подкрепа на дарителската кампания „Българската Коледа”. Мястото на ежегодния концерт остана непроменено – Народният театър „Иван Вазов“ в столицата, като събраната сума след събитието достигна 1,5 мил. лв.

Стартирала преди дванадесет години и развивана дълго време от бившият президент Георги Първанов, който не пропусна възможността да изрази подкрепа с присъствието си в Народния театър, „Българската Коледа” е една от най-големите дарителски кампании, организирани у нас. Тя събира сериозни средства, които се разходват през годината за различни каузи – тази път ще бъдат подпомогнати деца със слухови и зрителни увреждания.

Според лекарите диагностиката на такъв тип проблеми при децата е затруднена. Малчуганите нямат оплаквания, че не чуват или не виждат добре, тъй като все още нямат реална представа как точно трябва да се случва това. Към момента нарушения от такова естество се забелязват, едва когато започнат училище, но колкото по-късно се открият, толкова по-голям е рискът да се превърнат в хронични.

Източник на снимката:24chasa.bg

Източник на снимката:24chasa.bg

Популярни спортисти и известни лица станаха съпричастни към проблемите с присъствието си на благотворителния концерт. Част от политическият елит също беше представен в лицето на министър – председателят Пламен Орешарски и еврокомисарът Кристалина Георгиева. Те имаха възможност да чуят  изпълненията на Орлин Павлов, Йорданка Христова, Любо Киров, квартет „Славей“, ансамбъл „Чинари“, певците от група „Бон бон“, таланти от Екс Фактор и др.

Тази година цел на „Българската Коледа” е да се подпомогне закупуването на съвременна апаратура за навременна диагностика и да финансира обучението и преквалифицирането на специалистите от тази сфера на дейност. Децата, към които е насочена тазгодишната инициатива, излязоха на сцената по време на концерта.

До сега кампанията винаги и постигала добри резултати при набирането на средства. За сравнение миналата година „Българската Коледа“ 2 072 500 лв. и лекарства на стойност 255 466 лв. С тях се финансира лечението на 485 деца с неврологични заболявания.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!