Около 10% от общия брой на диабетиците в света (22 милиона души от населението на Земята) живеят с диагноза диабет тип 1, наричан още инсулинзависим диабет. Заболяването се развива предимно при младежи на възраст до 30 години. Причината за диабет тип 1 е недостигът на инсулин в организма, породен от ниското производство на хормона от панкреаса.

професор Борислав КовачевКъм момента диабетиците се справят с този недостиг, изследвайки неколкократно нивото на глюкозата в кръвта си и приемайки инсулин или чрез ежедневно прилагане на многобройни инжекции, или чрез инсулинова помпа. Едва 25% от пациентите обаче постигат нужния ефект използвайки тези методи. Неуспехът се дължи на множество дълготрайни усложнения като сърдечни и бъбречни заболявания и невропатии. Недобрият контрол на кръвната захар причинява и ежедневни резки промени в настроението, ниски нива на енергията и когнитивни смущения.
Иновативен метод за подобряване състоянието и животът на хората с диагноза инсулинзависим диабет е разработен в САЩ. Заслуга за него имат проф. Борислав Ковачев от България и екипът му. Те са създатели на изкуствен панкреас, който автоматично установява и регулира нивата на глюкозата в кръвта. Устройството е изработено така, че да може да следи нивата на глюкоза в кръвта и да освобождава толкова хормон, колкото е необходим към момента.

Изкуственият панкреас трябва да докаже своята безопасност и ефективност по време на продължителни основни проучвания в естествената среда на пациентите.” -заявява проф. Ковачев – “Главната ни цел е да установим нова парадигма в лечението на диабета: изкуственият панкреас е устройство с много функции; той представлява приспособима, преносима мрежа, която снабдява пациента с цифрова екосистема за лечение.”.
приложение за изкуствен панкреас за смартфони“Сърцето” на устройството е приложение за смартфони, работещи със софтуер на Android. То съдържа компютърна програма за контрол на кръвната захар и по безжичен път изпраща сигнали до инсулиновата помпа.
Проучванията на изкуствения панкреас ще бъдат проведени в Университета във Вирджиния и още 8 места в САЩ и Европа. Те са спонсорирани от Националния институт по здравето в САЩ (NIH).
Борислав Ковачев е завършил математическата гимназия “Баба Тонка” в град Русе. Сега е директор на Центъра по технологии за диабета към Универитета във Вирджиния, САЩ. Неговите разработки се радват на успехи и награди в целия свят и са повод за гордост в родния му град и България.

 

Кратко видео на английски за изкуствения панкреас.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!